„Pracuji na něm čtyři roky a jsem rád, že se to podařilo,“ potvrdil šéf Military Car Clubu Milan Bayer. Památník v podobě patníku, na němž je položena britská helma, bude odhalen 8. května v 10 hodin na rohu Husovy ulice a sadů Pětatřicátníků. Nebude připomínat americké vojáky, ale Čechoslováky, kteří bojovali v britském vojsku, prošli libyjským Tobrukem a 7. května 1945 dorazili do Plzně. Den předtím ji však osvobodili Pattonovi vojáci.

Samotný žulový památník se inspiruje vojákem opírajícím se o patník právě v Tobruku. „Je to o muži, který přijede 7. května 1945 do Plzně a protože splnil svoji válečnou povinnost, položí tu helmu a jde si už po svém, vrací se ke své rodině,“ vysvětlil Bayer.

Třistatisícový rozpočet na dílo pomůže z většiny zaplatit Plzeňský kraj, který dá 200 tisíc korun, zbytek půjde z rozpočtu Military Car Clubu. Pomník vzniká na půdě Soukromé uměleckoprůmyslové školy Zámeček v Plzni.

Plzeň slíbila pomník už před lety americkým osvoboditelům. Dílo Jaroslava Bockera ale radnice nakonec odmítla kvůli jeho spolupráci s StB. Dílo pak skončilo v Dýšině u Plzně. Kvůli problémům s přeložkami inženýrských sítí před Peklem šel k ledu i abstraktní památník, nahlas se ale mluvilo o tom, že jde jen o zástupný problém, protože k jeho podobě byly velké výhrady. Naposledy se hovořilo o devítimetrovém díle ze speciální oceli, které evokovalo zdvojený profil generála Pattona i stylizovanou bránu vítězství. Tento památník zvítězil v soutěži, jejímž členem byl i vnuk slavného generála George Patton Watters. Pomník by měl stát u Velkého divadla, poblíž divadelních teras, ale na jejich rekonstrukci ani dílo samotné zatím nejsou peníze.

Model budoucího pamatníku