Ve středu 5. října, v den jeho nedožitých osmdesátin, ji na Borech odhalil senátor a starosta Slovan Lumír Aschenbrenner, který její vytvoření inicioval společně s výtvarníkem Janem Košťálem a dalšími lidmi. Autorem díla je akademický sochař František Bálek. Ten při odhalení řekl, že si při zhotovení desky uvědomil, jakou mají srdce i Havlovo motto Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí obrovskou sílu a energii. „Zvlášť dnes, kdy se nám společnost radikalizuje, je láska opravdu důležitá," řekl sochař.

Tabulka, jež Havla připomíná, zobrazuje datum jeho věznění na Borech, tedy období od 30. července 1981 až do ledna 1983. A také číslo 2789, které dostal vězeň Havel na Borech přiděleno. Nechybí ani typické červené srdíčko a ztrojené, tedy ráčkující rrr ve slově prezident.

K Aschenbrennerovi a Bálkovi se u věznice připojili například lékař Marcel Hájek který byl při sametové revoluci v Plzni studentským vůdcem, plzeňský primátor Martin Zrzavecký a jeho náměstci Petr Náhlík, Martin Baxa a Pavel Kotas. Už před tím se v centru Plzně v Šafaříkových sadech uskutečnilo vzpomínkové setkání u Lavičky Václava Havla. Tam Martin Baxa připomněl, že Havel věděl, že pravda a láska nikdy nezvítězí nad lží a nenávistí, ale zároveň o to nepřestal nikdy usilovat. „Usilujme o to i my, to je, myslím, ten nejlepší způsob, jak si nejen dnes pana prezidenta Václava Havla připomínat," řekl u lavičky Baxa.

Na vzpomínkovou tabulku na věznici finančně přispělo několik osobností, vybralo se dokonce o 25 tisíc korun více, než bylo třeba. Peníze ´navíc´ budou použity na účely odsouhlasené Nadací Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Kdo na tabulku přispěl?Organizátoři děkují přispěvatelům Václavu Seitzovi MsC., Mgr. Martinu Baxovi, JUDr. Jaroslavu Světničkovi, Miroslavu Maxovi, Mgr. Tomáši Drápelovi, Janu Janákovi, Mgr. Pavlu Thurnwaldovi, Václavě Skálové, Karlu Bobkovi, Ing. Petru Náhlíkovi, PhDr. Petru Halajčukovi, Mgr. Davidu Fuchsovi, Ing. Josefu Švecovi, Mgr. Romanu Černíkovi, Mons. Tomáši Holubovi, Ing. Pavlu Stelzerovi, JUDr. Davidu Kourovi, Rudolfu Krchovovi, PhDr. et Mgr. Janě Petrové, Anně Šperlové, Ing. Jiřímu Šnebergerovi, Mgr. Stanislavu Frankovi, Miroslavu Matějkovi, Mgr. Alanu Havlice a slečnám Jerry+Abi+Sopi+Dáše.