Asi 18 nových bytových domů s cca 200 menšími byty chce postavit radnice do sedmi let v Zátiší. Jde o malometrážní sociální byty pro zdravotně postižené, rodiny pečující o postižené dítě a pro samoživitelky s nízkými příjmy. Tedy pro kategorie lidí, kteří nejsou schopni platit komerční nájem ani nájem ve větších městských bytech.

Největší lokalita sociálních bytů

„Šlo by o největší lokalitu tohoto typu bydlení v Plzni, její vybudování by stálo až 330 milionů korun," řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Plzeň chce ulice v Zátiší revitalizovat postupně a za evropské dotace. Jde o území na pravé straně Domažlické ulice, tedy na výpadovce na Domažlice za čerpací stanicí Tank Ono.

„Zastupitelstvo schválilo, že město uvolní částku do výše 190 tisíc korun na projekt pro územní rozhodnutí," řekl radní pro oblast správy nemovitostí David Šlouf (ODS).

1+kk a 2+kk

Lokalita v Zátiší je v územním plánu vyčleněna pro bydlení čisté. „Je tam 25 dřevěných typových domů, které byly postaveny v polovině minulého století jako součást válečných reparací," uvedl Šlouf. Budovy i pozemky jsou v majetku města, jejich technický stav ale není dobrý a jsou na hraně životnosti," vysvětlil Šlouf s tím, že domky nesplňují energetické standardy a rekonstrukce není možná.

„Proto je navrhována komplexní přestavba celé lokality včetně vybudování technické infrastruktury," doplnil Šlouf.

Výstavba je plánována ve čtyřech etapách, v nichž bude vybudováno 18 domů se 195 byty 1+kk a 2+kk. Současné objekty budou odstraněny, nájemníkům bude nabídnuto náhradní bydlení v této lokalitě, případně v jiných domech v majetku města.

Čekají na dotaci

Město využije dotace z projektů integrovaných teritoriálních investic ITI, projekt je zařazen do operačního programu pro sociální bydlení. Z ITI má oblast Plzně, severu a jihu Plzeňska a Rokycanska získat do roku 2020 pět miliard korun z peněz EU.

Byty v majetku města Plzně
Magistrát eviduje asi dva tisíce žádostí o byt. Většinou se jedná o žadatele bez stálého zaměstnání, závislé na sociálních dávkách. Bytový a nebytový fond města Plzně je velmi zastaralý. Situace je dána především tím, že se jedná o starší výstavbu, jejíž údržba byla v průběhu minulých desetiletí značně zanedbávána. Bytový fond je zastaralý nejen ze stavebního, ale také z energetického hlediska. Domácnosti proto platí vysoké částky za energie, čímž se snižují jejich disponibilní prostředky na jiné
účely.
Zdroj: Koncepce bydlení zpracovaná magistrátem