Soutěž hasičských družstev v požárním útoku s názvem O pohár starosty SDH uspořádali dobrovolní hasiči ze Záluží. Druhou srpnovou sobotu se již po dvanácté do areálu u rybníka sjeli soutěžící. Podle starosty zálužských hasičů Jana Stádníka se zúčastnilo 14 týmů, z toho 3 ženské. „I když počasí moc nepřálo, byla letos účast velmi slušná,“ zhodnotil Stádník.

Domácí družstvo se pochlubilo novou základnou pro požární útoky. Základnu, na níž otiskli velkou černou medvědí tlapu, si vyrobili sami hasiči právě pro srpnovou soutěž. A proč právě medvědí pracka? Podle staré historky obyvatelé obce kdysi honili medvěda. V lese se ale ze zvířete vyklubal výměnkář ze vsi, který si tam hověl ve starém huňatém kožichu. „Proto se v okolí říká Záluží Medvědov. Obrázek medvěda máme i na stříkačce,“ vysvětlil Stádník.

Závody se však neobešly bez komplikací. „Tři týmy nedokončily svůj soutěžní pokus, nejhůře dopadly příšovské dívky, které běžely úplně poslední a bohužel se jim na překážce tajné disciplíny zranila velitelka,“ popsal Stádník.

Vítězný pohár si odvezli muži ze Stýskal. Z prvního místa a trofeje se radovalo družstvo žen ze Záluží.

Ilustrační snímek. Vysychající potok.
Luční potok na Valše znečišťují odpady