Vejce natvrdo, mrkev, piškoty a voda rozmixované na kaši. Dobrota? Pro mláďata datlů ano, jak se v sobotu dozvěděli lidé, kteří se přišli podívat do Záchranné stanice živočichů v Plzni na Doubravce. Šéf stanice Karel Makoň tu přítomným ukázal, jak se taková mláďata krmí – otevřít zobáček, vrazit tam lahvičku a je to.

Asi třítýdenní datli se k ochranářům dostali kvůli pátečnímu silnému větru. „Měli hnízdo v osice, která se zlomila přesně v místě hnízda. Dvě mláďata vypadla, dvě zůstala v hnízdě," popsal Makoň, zatímco ptáky krmil. Zároveň lidem ukázal, jak od sebe poznat samce a samici tohoto šplhavce – samci mají červenou čepičku větší, téměř až od zobáku, kdežto samičky pouze na temeni. Datli, kteří coby zákusek dostávají červy, ale ve stanici dlouho nezůstanou. „Objedeme hnízda datlů a zkusíme je někam přistrčit. Mláďata musí být podobně stará a nesmí jich tam být moc," dodal šéf stanice.

Den otevřených dveří v doubravecké stanici si téměř nikdy nenechají ujít Marie s osmiletou dcerou Luckou z Plzně. „Vždycky se tu dozvíme něco nového a zajímavého. Některá zvířata, která jsou tu trvale, už známe. Doma si pak o nich povídáme a hledáme další informace," řekla Deníku Marie. Jednou už se také vydaly na takzvanou ptačí vycházku, tentokrát ji ale vynechaly. „Nějak jsme nezvládly vstát, abychom byly v šest na místě srazu," směje se Plzeňanka.

Pracovníci stanice své dveře veřejnosti otevírají pravidelně. Tentokrát se lidé dozvěděli také zajímavosti o motácích pochopech, poštolkách či kavkách. „Kavky jsou fenoménem Plzně, v jiných městech jich tolik není, mají tam spíše havrany. V současné době hnízdí kavky třeba u borské věznice nebo na budově policejního ředitelství U Jána," upozornil Karel Makoň.