„Naší nemocnici se podařilo v letošním roce získat akreditaci Ministerstva zdravotnictví ČR k provádění mammárního screeningu. Zároveň uzavřelo smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami, které hradí screeningová vyšetření prsu,“ říká úvodem MUDr.Miroslav Mach, předseda představenstva společnosti PRIVAMED  a.s.   

Centrum má také těsnou návaznost na další specializovaná pracoviště, například na poradnu pro nemoci prsní žlázy v Privamedu, na chirurgické oddělení Mulačovy nemocnice, na bioptickou a histologickou laboratoř.

„Nabízíme ženám kvalitní screening, který se opírá nejen o mamografické snímky, ale je podporován precizní sonografií. Další naší předností je, že pacientky naší nemocnice budou mít všechna vyšetření pod jednou střechou, v příjemném nově zrekonstruovaném pracovišti. Rádi zde přivítáme ženy nejen z Plzně, ale i celého Plzeňského kraje,“ uvádí MUDr.Marcela Pěchotová, vedoucí lékařka pracoviště Mamo centra

„Nespornou výhodou našeho pracoviště je nově vytvořený objednávkový systém, kdy se ženy mohou v pohodlí domova rozhodnout a následně kdykoliv objednat přes webové stránky www.privamed.cz.,“. dodává MUDr.Pěchotová.Možné je také objednat se osobně na recepci pracoviště, nebo telefonicky na telefonním čísle 377 182 414 nebo 415, či na bezplatné lince 800 023 080. Centrum mamografického screeningu se nachází v přízemí budovy Nemocnice PRIVAMED v Kotíkovské ulici 17-19.

Zhoubné novotvary prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním u žen ve světové populaci, Českou republiku nevyjímaje. Světová incidence(vyjadřuje počet nově vzniklých případů určité nemoci v populaci za dané časové období) byla pro rok 2012 odhadnuta celkovým počtem 1 671 149 nově diagnostikovaných nádorů prsu, z toho 458 718 nádorů prsu v Evropě a 3 335 v ČR. V roce 2015 přibylo v České republice 3 820 nových karcinomů, což odpovídá počtu 5,6 na 1 000 vyšetřovaných žen.

Interval mezi vyšetřeními mamografickým screeningem musí být delší než 2 roky, aby mohlo být vyšetření hrazeno z prostředků zdravotního pojištění. Pro objednání vyšetření je proto nezbytně nutné znát datum posledního screeningového vyšetření.  Na vyšetření je nutná žádanka od ženského či praktického lékaře.  

Vyšetření se skládá ze sepsání dotazníku k mamografickému screeningu, podepsání informovaného souhlasu s vyšetřením, samotného zhotovení mamografie a popisu snímku. Každé vyšetření hodnotí nezávisle na sobě dva lékaři. Pacientka je poté seznámena s předběžným výsledkem a v případě potřeby je jí navrženo případné další vyšetření (ultrazvuk či další projekce mohou být provedeny týž den). „Lékaři, který vystavil žádanku, odešleme poštou, případně i elektronicky, definitivní výsledek, který se může v ojedinělých případech lišit. Proto by se pak měly ženy ještě u svého lékaře telefonicky informovat, zda je vše opravdu v pořádku,“ připomíná Marcela Pěchotová.

Centrum disponuje nejnovějším mamografem firmy Siemens MAMMOMAT Inspiration. „Ten díky softwarové technologii PRIME užívá výrazně nižší radiační dávky. K posouzení žlázy u převážně mladých žen poskytuje možnost dovyšetření 3D zobrazením. Ze sporných zcela minimálních formací  může na stejném pracovišti provést odběr tkáně pro histologické zpracování. Také nový špičkový ultrasonograf HITACHI Ascendus Vision je vybavený sondami s vysokým rozlišením 18,5 MHz s elastografií a barevnou dopplerometrií,“ uzavírá Miroslav Mach.