11 800. To je počet aut v Plzni, která 1. července stát vymazal z Centrálního registru vozidel, protože je vlastníci na sebe nepřihlásili. Auta v takzvaném polopřevodu mohli majitelé zaregistrovat do konce června.

Po tomto datu vozidla už nelze přihlásit a podle zákona o odpadech je musí vlastníci nechat ekologicky zlikvidovat a nikoliv s nimi jezdit či je rozprodat na náhardní díly. Řidiči by měli na odboru registru vozidel také vrátit registrační značky a odevzdat malý technický průkaz.

Vedoucí magistrátního odboru registru vozidel a řidičů Jiří Marek netuší, jestli se v případě 11 800 aut jedná o nepoužívané vraky, vozdila, která již dávno neexistují a majitelé je nechali zlikvidovat, nebo jde o vozidla, která řidiči nestihli zaregistrovat. „Lidé chodili i po 30. červnu kvůli autům v polopřevodu a snažili se je přihlásit. Byly jich desítky. Jenže žádný náhradní termín nebyl, tak už řidiči museli odevzdat značku a vyřídili jsme jim zánik vozidla pro pojišťovnu a další úřady," řekl Marek.

Městský úřad v Nýřanech vyřadil 4 921 aut.

Novela zákona Dojde-li při změně vlastníka nebo provozovatele ke změně místní příslušnosti úřadu, dotčené úřady si spis vozidla samy předají. Od poloviny roku 2016 ministerstvo dopravy uvažuje o schválení novely zákona, která umožní auta registrovat v místě kupujícího nebo prodávajícího, aby byl celý proces ještě jednodušší.

Podle Tomáše Kameníka z plzeňské pobočky České inspekce životního prostředí mohou obecní a městské úřady udělit fyzické osobě pokutu až 20 tisíc korun v případě, že je auto vyřazeno z registru a jeho majitel vozidlo nedá ekologicky zlikvidovat. „Inspekce životního prostředí nemá kompetence cíleně spolupracovat s odbory dopravy a kontrolovat, jestli jsou auta vyřazena z provozu. To mohou obecní úřady. My se zabýváme podněty třeba od policie, že je někde vrak. Poté majitele sankcionujeme," vysvětlil Kameník.

Zánik aut v polopřevodu se zatím neprojevil u oslovených autovrakovišť. „Zatím nikdo nepřišel zlikvidovat auto v polopřevodu," divil se vedoucí autovrakoviště Osona Plzeň Ladislav Lenc.

Marek řidičům nedoporučuje, aby s autem v polopřevodu vyjížděli na silnici. Bude totiž hrozit pokuta 2000 korun a ve správním řízení 1500 až 2500 Kč. Pokud ale řidič s takovým autem způsobí dopravní nehodu, budou sankce vyšší a může hrozit i zákaz řízení.

Zrušením polopřevodů chce stát mimo jiné eliminovat auta, která neměla vlastníka, čímž se usnadní hledání majitele vozidla. „Když došlo k nějakému přestupku a předvolali jsme si řidiče, tak řekl, že auto prodal. Nový majitel odpověděl, že auto už nemá," popsal zkušenosti vedoucí odboru registru Marek.