Víte, kdo jsou Brewery tapsteři? Jsou to speciálně školení zahraniční výčepní z celého světa, které systematicky vychovává Plzeňský Prazdroj. Díky nim má pivovar jistotu, že plzeňské pivo chutná dobře i stovky a tisíce kilometrů daleko od Plzně.

Každý rok pivovar přímo v Plzni vyškolí kolem třiceti Brewery tapsterů. Taková skupina pak pod vedením staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje pro mezinárodní trhy Roberta Lobovského školí zase další hostinské.

„Každá země má nějakou tradici čepování piva a místní výčepní se jí samozřejmě drží. Když jim ale poprvé někdo z Brewery tapsterů ukáže, jak správné čepování ovlivňuje výslednou chuť plzeňského piva, už jsou naši a chtějí se také naučit správně čepovat český prémiový ležák,“ říká Robert Lobovský.

Ilustrační fotografie.
Na cyklisty v Plzeňském kraji čekají nové stezky i aplikace, která jim poradí

Nejvíce těchto 'ambasadorů kvality plzeňského piva' je dnes ve Velké Británii a v Jižní Koreji. „Máme po celém světě 85 tapsterů a další přibývají. Zájem o ně je velký, průměrné hospodě nebo restauraci, kde čepuje tapster, vzroste výtoč o osmnáct až třicet procent,“ dodává Lobovský.

Plzeňský Prazdroj vloni prodal v zahraničí přes čtyři miliony hektolitrů piv, o osm procent více než v roce 2016. Ležáku Pilsner Urquell se vloni nejvíce vyvezlo na slovenský, německý a jihokorejský trh a vyváží se i česká pivní kultura – téměř každé čtvrté plzeňské pivo ve světě bylo načepováno ze sudu či tanku.

Den ve vzduchu s Plzeňským krajem na letišti v Plasích. Polikarpov Po-2 Kukuruznik – Historický dvouplošník z 2. světové války
PODÍVEJTE SE: Na nebi se předvedly stíhačky i dvouplošník