Při jubilejním desátém ročníku mohli lidé vybrané dobroty jak ochutnávat, tak nakupovat na farmářském trhu. Rovněž zde byli slavnostně vyhlášeni vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2019.
O prestižní značku se v regionu ucházelo v devíti kategoriích 106 produktů od 38 výrobců. Zvítězit mohlo jen devět výrobků. Mezi nimi byl například rakytníkový sirup s malinou, který vyrábí Helena Macháčková z Bučí na severu Plzeňska. „Naše rodinná firma Od Macháčků vyrábí dobroty z bylin, ovoce, zeleniny a bezinek už devět let; dnes si převezmeme již třetí ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje,“ řekla včera v pivovaru Macháčková.
K výrobě sirupů ji inspirovala dcera. „Na mateřské jsem začala vyrábět pečené čaje, na nápad dělat i sirupy mě přivedla nejstarší dcera. Zájem začal být veliký, proto jsme výrobnu i prodej přesunuli z rodinného domku v Bučí do Rybnice u Kaznějova. Dnes máme kolem 120 druhů výrobků,“ dodala majitelka firmy.