Plzeň – Vegetační klid, během něhož se smí kácet stromy, skončí už na konci března. Do té doby půjdou v Plzni k zemi ještě desítky stromů. Důvod? Špatný zdravotní stav, ústup stavebním pracím nebo ohrožení životů a majetku.

Na Slovanech se do konce března počítá s kácením 24 stromů v Liliové ulici kvůli rekonstrukci chodníků a petici lidí, kteří si stěžovali na nebezpečnost vylomených větví. „Žadateli o pokácení byla uložena náhradní výsadba 32 kusů stromů," řekla tajemnice slovanské radnice Helena Müllerová.

Do konce března ještě padne 74 stromů v Rychtaříkově a Neumannově ulici a na Čapkově náměstí. Ustoupit musí novým parkovacím stáním a výměně technických sítí. Místo nich se vysadí 102 nových stromů.

Úředníci z odboru životního prostředí ještě povolili pokácení 14 stromů na Homolce a 14 keřových porostů ve vnitrobloku Francouzská – Brojova – Spojovací. Netuší, kdy ke kácení dojde.

Náhradní výsadbu ukládá zákon

Mezi stromy určené ke kácení patří břízy, jírovce, jeřáby, smrky, borovice, jasany, javory a lípy. „Žádosti se podávají v průběhu celého roku. V roce 2015 jich bylo zhruba 90. Na základě žádosti provedeme místní šetření a po zjištění všech důkazů vydáme rozhodnutí. Rozhodnutí obsahuje nejen povolení ke kácení dřevin, ale i náhradní výsadbu za pokácené stromy. Povolení se vydává zpravidla na dva roky," sdělila Müllerová s tím, že povinnost náhradní výsadby ukládá zákon o ochraně přírody a krajiny.

Na Doubravce porazili od začátku listopadu loňského roku 45 stromů, hlavně smrky napadené mšicemi, uschlé akáty či jeřáby. „Do konce března předpokládáme kácení v rozsahu jednotek kusů. V současnosti vybíráme vhodná místa pro výsadbu nových stromů," informovala tajemnice ÚMO Plzeň 4 Martina Brůhová.

Devadesát stromů pokáceli v období tohoto vegetačního klidu na území prvního městského obvodu. Nejvíce bylo smrků pichlavých v ulicích Sokolovská, Komenského, Lidická a Elišky Krásnohorské kvůli napadení mšicí smrkovou. „Dále to byly javory, jeřáby, lípy, břízy a borovice," vyjmenoval Miloš Bouda.

Do března se na sídlištích v Bolevci a na Košutce pokácí ještě 32 stromů, z toho více než polovina napadených smrků. „Většinu napadených stromů ale nedoporučujeme ke kácení, protože smrky invazi mšice odolaly a projevují dobrou vitalitu," dodal Bouda.

Během posledních dvou loňských měsíců ÚMO Plzeň 1 nechal vysadit 194 nových stromů. Do konce března jich chce vysázet ještě patnáct.
V případě městských pozemků bylo vloni vydáno asi 50 povolení ke kácení dřevin. Kácení povolují odbory životního prostředí.