Pro zaměstnance Masokombinátu Plzeň to musí být rána. V pondělí se totiž dozvěděli, že jejich podnik známý po celé republice díky značce Schneider za tři měsíce zavírá.

K 31. srpnu skončí veškerá výroba těchto masných produktů v Plzni a zároveň i v zemi, značka Schneider bude existovat dál. Vyrábět se ale má v zahraničí.

Zaměstnance o chystaném konci v pondělí informoval Ladislav Čechovič, jednatel Masokombinátu Plzeň a zároveň generální ředitel společnosti Carnibona Holdings Limited, do jejíž skupiny plzeňský závod patří. „Akvizice značky masových výrobků Schneider, která má v tuzemsku významné postavení, byla pro náš holding vstupenkou na český trh. Uzavřením výrobního závodu toto postavení neztrácíme, protože výrobky Schneider zůstanou i nadále na českém trhu výrazně zastoupeny. Uzavření masokombinátu nám umožní zefektivnit výrobu a v konečném důsledku budeme pružnější i při plnění požadavků zákazníků," uvedl Ladislav Čechovič.

Propuštěných bude 230.

Z Plzně tak po dvou letech zmizí další známá řeznická značka. V roce 2015 vyklidil pole masokombinát Zeman, jenž přesunul výrobu do Příbrami a po kterém zůstal prázdný areál jatek v Jateční ulici. Dodnes hledá využití.

Historie značek Zeman a Schneider je ostatně úzce propojená. Rodinnou tradici řeznického řemesla založil v roce 1897 Alois Schneider. Za minulého režimu jejich znárodněný podnik jako by neexistoval, bratři Josef a Robert ho ale začali obnovovat hned v roce 1991. Firma se pak rozdělila na výrobu masných produktů (Masokombinát Plzeň) a na specializovanou síť jejich prodejen (Zeman).

V roce 2012 plzeňský výrobní závod koupila investiční skupina Penta a začlenila ho do mezinárodní československo.maďarské skupiny Carnibona. Schneiderovi si dál ponechali část původní firmy pod názvem Zeman, ale kompletní výrobu i ředitelství přesunuli z Plzně do Příbrami.

Jaký bude osud lidí, kteří nyní v plzeňském masokombinátu přijdou o práci, stejně jako to, co bude s opuštěným výrobním areálem, se dočtete v zítřejším vydání Plzeňského deníku.