Kolik za vstupné
Dospělý: 140/160/180 Kč
Děti, senioři, ZTP: 85/95/110 Kč
Rodiny (2 dospělí + 2 děti): 390/450/490 Kč
Skupiny (nad 10 osob): 85/95/110 Kč
Ceny jsou odstupňované
expozice/ +2D film/ +3D film

To nabídne nejen promítání trojrozměrných a dvojrozměrných filmů na ploše kolem diváků, ale i promítání na interaktivní globus zavěšený v prostoru. A návštěvníci se mohou těšit také 27 interaktivních exponátů. Díky nim se děti i dospělí dozvědí, jak vznikl vesmír, jaké vlastnosti mají jednotlivé planety nebo získají informace z historie dobývání vesmíru. Veřejnosti se planetárium u bývalé V. brány Škodovky otevře 4. listopadu v 15 hodin.

„Skupinky, školy i jednotlivce máme objednané až do března příštího roku," potvrdil mluvčí Techmanie Tomáš Moravec. Rezervace je nutná kvůli promítání, kapacita kina je devadesát míst. Techmania má zatím ve 3D k dispozici film Astronaut, který ukazuje, co musí člověk absolvovat, aby mohl letět do vesmíru. „I filmy ve 2D jsou prostorové, protože je promítáme na kulovou plochu," podotýká astronom Techmanie Jakub Toman. Díky tomu vzniká iluze, že je divák součástí filmu. Už nyní science centrum připravuje filmy Obloha nad Plzní nebo Krásy vesmíru.

V budově je i druhá promítací místnost, uprostřed ní visí karbonová koule s průměrem 1,7 metru, na níž mohou návštěvníci zhlédnout až 500 různých krátkých filmů či výukových programů pro školy. Techmania nabízí netypické pohledy na zemskou atmosféru, působení mořských proudů či provázanost sociální sítě facebook ve světě.

Planetárium, které už je zkolaudované, vzniká v bývalé škodovácké jídelně z roku 1917. Ta je kulturní památkou a během uplynulých dvaceti měsíců prošla totální rekonstrukcí – celá byla rozebrána a znovu složena zpět. Unikátní dřevěné vazníky, které byly spojovány lepidlem na bázi tvarohu a vápna, lze vidět v budově i dnes. „Jen rekonstrukce této bývalé jídelny vyšla na 74,5 milionů korun, dalších 64 milionů korun stál projekční systém, interiéry a expozice Vesmír," vyčísluje ředitel Vlastimil Volák s tím, že Techmania získala evropské peníze z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Ovšem kdo by ve zbrusu novém supermoderním zařízení čekal noční pozorování hvězd a planet, bude zklamán. „Nejsme observatoř, ale planetárium. Nemáme tu dalekohledy," upozornila Renata Kroupová z marketingu Techmanie.