Kapacita lůžek
Domovy se zvláštním režimem 
v Plzni:
- Čtyřlístek: 134 lůžek
- Sněženka: 69 lůžek
- Petrklíč: 23 lůžek
- Domov sv. Aloise: 36 lůžek
Podle studie, kterou zpracoval Odbor sociálních služeb MMP, chybí zhruba 200 míst 

Palčivou situaci by mohlo vyřešit získání Fodermayerova pavilonu, který by se transformoval na domov se zvláštním režimem. Další alternativou je vybudování zcela nového denního stacionáře a ubytovacího zařízení.

Osmačtyřicetiletý Plze-ňan shání pro svou nemocnou maminku celoroční pobytové zařízení, v němž by byly zajištěny potřebné zdravotní i sociální služby. Už koncem loňského roku podal přihlášku do Domova sv. Aloise, stále však čeká v pořadí. „Maminka, které je sedmasedmdesát, trpí stařeckou demencí. Aktuálně leží v dobřanské nemocnici. Chtěl bych ale, aby mohla být v lepším prostředí," uvedl muž, který si nepřál být jmenován. Vedle Domova sv. Aloise ještě dotyčný poslal žádost o umístění své blízké do dalších tří organizací. Podle získaných informací podobných případů v západočeské metropoli přibývá.

V Plzni se nachází pouze čtyři domovy se zvláštním režimem, jež pojmou 262 osob. Závěry uvedené v realizačním plánu vydaném Odborem sociálních služeb Magistrátu města Plzně (MMP) hovoří o akutním nedostatku míst v těchto zařízeních. „Současný deficit je možno odhadnout na přibližně dvě stě lůžek," uvedla vedoucí odboru Alena Hynková. Vedení Čtyřlístku, Sněženky, Petrklíče i už zmiňovaného Domova sv. Aloise potvrdila, že převis zájemců je stále poměrně vysoký. Odbor sociálních služeb vidí jako možnost vyřešit palčivou situaci získáním Fodermayerova pavilonu.

V objektu, který je ve vlastnictví Fakultní nemocnice Plzeň, dříve sídlila onkologie. V současnosti se prodává za 74 milionů korun. „Ideální by bylo, aby se prostor transformoval v domov se zvláštním režimem, který by nabízel sto lůžek. I když máme zpracovaný vlastní projekt, je jeho realizace stále hudbou budoucnosti," zdůraznila Hynková. Podle radního pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Jiřího Kuthana by naopak bylo lepší vybudovat zcela nový denní stacionář a ubytovací zařízení pro seniory. Ty by se nacházely ve dvorním traktu Městského ústavu sociálních služeb na Klatovské. „Výhodou je, že stavba za sedmdesát až pětasedmdesát milionů by vznikla na zelené louce. Fodermayerův pavilon by se musel ještě opravovat, takže by byly investice celkově vyšší," doplnil Kuthan.