Bude se konat 14. až 19. června," uved náměstek hejtmana Jiří Struček. Nejlepší sportovce ČR nominují kraje a sportovní svazy. Soutěžit budou děti od deseti let v 16 až 18 sportech. Některé, například atletika, fotbal a plavání, jsou základní, další sporty volí pořadatelský kraj. Novinkou bude badminton, beachvolejbal a hokejbal. Nejsilněji zastoupenými budou atletika s 32 sportovci za každý kraj a házená (28 hráčů). Dalšími sporty budou basketbal, cyklistika, karate, střelba, tenis, triatlon, aerobik a goalball pro nevidomé a slabozraké.

"Bude to vše jako na velké olympiádě se zapalováním ohně, významnými sportovci, maskotem," uvedl Struček. Zahájení a ukončení se bude konat ve fotbalové Doosan Aréně. Science centrum Techmania, kde je nové planetárium a expozice, se stane olympijským domem.

Dětská olympiáda se koná 12 let, jeden rok je zimní a druhý letní. Plzeň ji nikdy nepořádala. "Evropská komise akci velmi kvitovala, a tak se dostala do hlavního programu EHMK," řekl.

Předpokládaný rozpočet bude 15 až 18 milionů Kč. Kraj vyčlenil deset milionů korun. Jeden milion dá ministerstvo školství, dva miliony Český olympijský výbor a zbytek další kraje.

Podle Stručka bude olympiáda v Plzni kvůli tomu, že jsou tam téměř všechna sportoviště nová. Sportovci budou ubytováni na internátech středních škol a kolejích Západočeské univerzity, která je spolu s městem a Techmanií partnerem projektu. "Kvůli organizaci a logistice je lepší, když bude v jednom městě. Sportovci se mohou navštěvovat a chodit na všechny doprovodné akce," dodal.