Vzápětí ale návštěvníky první sobotní prohlídky uklidňuje: „Všechny pokusy jsou ale úplně bezpečné!“

U příležitosti 400 let od úmrtí císaře a mecenáše alchymistů Rudolfa II. přichystalo Plzeňské historické podzemí pro návštěvníky ozvláštnění prohlídek. Od 1. dubna až do 31. května na ně v podzemí čekají nejrůznější chemické pokusy.

Samotný císař pobýval v Plzni v letech 1599 – 1600, kdy v Praze vypukl mor. V této krátké době byla Plzeň hlavním městem celé jeho říše. I tato skutečnost inspirovala tvůrce programu.

„Plzeňské podzemí má atmosféru, která je pro program s historickou tematikou skvělá. Proto se nám náramně hodí i chemické pokusy, které připomenou dobu alchymistů času Rudolfa II.,“ říká Tomáš Raboch z Plzeňského Prazdroje a dodává: „Jsem přesvědčen, že pobavíme a překvapíme návštěvníky všech věkových kategorií.“

„Alchymisté se pokoušeli vyrobit krev z vody,“ říká průvodkyně a v ruce drží zkumavku s čirou kapalinou. I ve sporém osvětlení podzemí je patrné, že kapalina začíná měnit barvu a postupně zčervená. „Tohle je obyčejná krev, ale ta se ještě změní na modrou, šlechtickou,“ dodává Voráčová.

V průběhu prohlídky si některé z pokusů mohou zkusit též návštěvníci. I pro cizince je zpestření prohlídky atrakcí. „Do podzemí jsme se vypravili, protože nás léta fascinují katakomby,“ říká německý turista Ullrich Bauer, ale nedá mu se nezeptat: „Ale co vlastně znamenají ty pokusy? Mě by třeba zajímalo, jaké látky jsou používány…“

„To ale nevysvětlujeme. Přišli bychom o kouzlo,“ směje se Jana Voráčová. Pokusy na prohlídce pro ni znamenají ranní přípravu na trase i delší dobu prohlídek. Příprava celé akce navíc znamenala dvě až tři školení za přítomnosti chemika.

Návštěvníci si první prohlídku v neděli většinou pochvalovali. „Nejvíc se mi v podzemí líbily studny,“ měla jasno Ilona Čížová. „A jako čarodějnice jsem také uspěla,“ smála se vlastnímu vystoupení při jednom z pokusů, kdy právě v její baňce tekutina změnila barvu.

O prohlídky je tradičně velký zájem, jak potvrdila Čížová: „Na nedělní prohlídku jsme se vypravili proto, že v sobotu už jsme se nedostali. Bylo vyprodáno.“ Cena prohlídky je 70 korun, snížené vstupné 50 korun. V ceně je zahrnuta i mince, kterou lze směnit za 0,2 l piva značky Master.