Čtyři mandáty získali společně STAN a Patrioti (se ziskem 8,2 %), tři křesla obsadí TOP 09 (7,1 %) a jen těsně překročily potřebnou pětiprocentní hranici i Koalice pro Plzeňský kraj (5,1 %) a Koalice Okamurovců a SPO (5,3 %). Tato dvě uskupení budou mít shodně na kraji po dvou lidech.

Z osmi okresů kraje zvítězilo všude ANO s jedinou výjimkou Domažlicka, kde byla nejsilnější ČSSD.

Volební účast v Plzeňském kraji dosáhla 35,7 %.

Kdo je a kdo není skutečným vítězem voleb a bude kraji vládnout ale zatím nelze z volebních výsledků dovodit.

Především kvůli tomu, že rozdíly v ziscích stran nejsou výrazné. Nový zastupitelský sbor navíc bude mnohem pestřejší než dosud (8 stran je dvojnásobek oproti současnosti).

Volební výsledek naznačuje, že novou koalici budou muset tvořit nejméně tři, pravděpodobněji však čtyři strany.

A vyjednávání o tom, kdo koalici sestaví, se už naplno rozeběhlo.

Lídr hnutí ANO Miloslav Zeman v rozhovoru pro Deník naznačil, že jeho strana počítá s tím, že nemusí získat funkci hejtmana (více čtěte ZDE).

Politolog Petr Jurek považuje za nejpravděpodobnější koalici ČSSD, ODS, Starostů a patriotů s Koalicí pro Plzeňský kraj (více čtěte ZDE).

Přesně takové uskupení vládne už dva roky na plzeňském magistrátu.

Kandidát socialistů na hejtmana Josef Bernard by tohle povolební řešení přivítal (více čtěte ZDE) a znovu na dotaz Deníku jednoznačně odmítl že by se on v roli hejtmana na kraji spoléhal na spolupráci ČSSD s komunisty, jak tomu bylo dosud.

Za nekorunovaného vítěze krajských voleb v Plzeňském kraji lze označit ODS. Jejich lídr Martin Baxa získal vůbec nejvíce preferenčních hlasů. A strana, ač skončila až třetí v pořadí, je ve velmi silné vyjednávací pozici a do značené míry právě občanští demokraté určí, kdo kraji bude vládnout. A oni budou velmi pravděpodobně v roli koaličního partnera u toho s ním. Co o tom Deníku řekl Baxa, čtěte ZDE.

První kolo senátních voleb rozhodlo pár set hlasů

V senátních volbách se v Plzeňském kraji volilo tentokrát pouze v jednom obvodě zahrnujícím Slovany, část jižního Plezňska a Klatovska.

Hlasování bylo velmi těsné a do 2. kola postoupil Václav Chaloupek (STAN) se ziskem 18,4 % a Dagmar Terelmešová (ČSSD) se 17,9 % hlasů.

Nejsilnější z vyřazených kandidátů Miloslavu Rutovou z ANO volilo 16,8 % lidí. V absolutních číslech se pro ni rozhodlo 5859 voličů, což je jen o 565 méně než u postupující Terelmešové. Účast u voleb do senátu v plzeňsko-klatovském obvodu dosáhla 36,2 %.