Druhé povodňové stupně platí na Šumavě na Otavě v Rejštejně a v Sušici a na Křemelné ve Stodůlkách. První stupeň je v Plzni-Koterově na Úslavě. Hasiči i povodňové štáby situaci sledují, voda zatím nikde nepůsobí problémy, řekl dnes ČTK řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička.

Vydra v Modravě je na 160 centimetrech, což je hranice pro začátek třetího stupně. Průtok se pohybuje kolem 55 metrů krychlových za sekundu, ještě v pátek ve stejnou dobu měla hladinu ve výšce 56 centimetrů a průtok jen 2,41 metru krychlového za sekundu. Hladina Křemelné stoupla z pátečních ranních 45 centimetrů na aktuálních 130 centimetrů, průtok je oproti pátku devítinásobný - 37 metrů krychlových za sekundu. Otava v Sušici má nyní 169 centimetrů, za 24 hodin stoupla hladina o 120 centimetrů, průtok je přes 118 metrů krychlových za sekundu, desetkrát vyšší než v pátek ve stejnou dobu.

Podle výstrahy meteorologů hrozí dnes kvůli oteplování a vydatnému dešti záplavy, nejohroženější je právě oblast Šumavy. Podle Josefa Cinka z plzeňské pobočky ČHMÚ spadlo na Šumavě například v Železné Rudě za 24 hodin od pátečního do dnešního rána 24,4 milimetru srážek, na návětrné straně mohl být úhrn i vyšší. Vítr, který na jihočeském Churáňově měl v nárazech rychlost téměř 94 kilometrů za hodinu, přispěl spolu s deštěm k tání sněhu, které se projevuje zvednutými hladinami řek. Na Šumavě ubylo za 24 hodin kolem sedmi centimetrů sněhu, doplnil meteorolog.

Podrobné informace z Klatovska, kde je situace nejdramatičtější, naleznete zde.