V uplynulých dnech rozšířila kolekci plzeňské zoo Mira, mladá samice irbise horského známého také jako levhart sněžný.V uplynulých dnech rozšířila kolekci plzeňské zoo Mira, mladá samice irbise horského známého také jako levhart sněžný.Zdroj: Kateřina MisíkováMira se narodila v zoologické zahradě v Lipsku v srpnu v roce 2021 a je vnučkou letitého plzeňského páru Nanschan a Jamila. „Návštěvníci ji už mohou spatřit, jak poznává svou novou expozici,“ poznamenal mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Irbise chovají v Plzni od listopadu 2004, kdy do Plzně z Tierparku dorazili samci Makan a Nanschan, kteří se narodili v květnu 2004. Nanschan žije v Plzni dosud. Mláďata této šelmy byla zatím na západě Čech odchována třikrát.

Výběh sněžných levhartů je v plzeňské zoo umístěný pod statkem Lüftnerka, v sousedství výběhu tygrů. Domovským kontinenetem těchto šelem jsou útesy, skalní hřebeny a rozvolněné jehličnaté lesy až do nadmořských výšek 5000 m n. m. Patří mezi málo živočichů, kteří jsou schopni žít v tak vysoké nadmořské výšce.