„Střihni si film" to je název prvního ročníku odborné kadeřnicko-kosmetické soutěže, která se konala ve spolupráci s Barrandov Studiem, MFF JUNIORFEST a Integrovanou střední školou živnostenskou. Jedná se o úvodní doprovodný program výše zmíněného festivalu. Soutěže se účastnily tříčlenné týmy - kadeřník, kadeřnice, kosmetička a modelka.

Soutěž „Střihni si film" se uskutečnila v úterý 1. listopadu. 2016 v Integrované střední škole živnostenské ve Škroupově ulici v rámci dne otevřených dveří. Smyslem této unikátní akce bylo propojit práci studentů s filmovou praxí a přiblížit jim obor maskérské scénické výpravy se všemi možnostmi využití. Tato oblast je studentům často neznámá a přístup k ní je velmi omezen.

"Soutěže se zúčastnily týmy ze šesti různých středních škol Plzeňského a Karlovarského kraje. Těmi jsou ISŠŽ Plzeň, SOU Domažlice, VOŠ, OA, SZŠ a JŠ Klatovy, SOŠ a SOU Sušice, SŠŽ Sokolov, ISŠ Cheb," informovala Zdeňka Lukešová, koordinátorka doprovodného programu.

"Týmy byly tvořeny vždy z kadeřníka, kosmetičky a modelky. Jejich úkolem bylo připravit vizuál filmové postavy z konkrétního, předem určeného filmu. Práci posoudila odborná porota. Její součástí byla Jitka Madrová, která v současné době spravuje Fundus vlásenek na Barrandově. Pracovala na mnohých filmových a televizních projektech, jako například Konec starých časů, Amadeus nebo Já, Mattoni. Dalšími porotkyněmi byly Romana Topinková, kadeřnická specialistka a majitelka salónu Matrix a Isabella Hančlová, kosmetická konzultantka. V závěru soutěžního odpoledne studenti své práce prezentovali formou přehlídky," dodala Lukešová.

Vzhledem k nutnosti ovládat specifické dovednosti v tomto oboru byla pro soutěžní práce vybrána různá historická období ve vazbě na konkrétní filmy - První republika (I. série), Eva tropí hlouposti, Šakalí léta, Starci na chmelu, Jak utopit doktora Mráčka a Discopříběh.

Barrandov Studio na sebe vzalo úlohu garanta tohoto projektu, neboť právě na Barrandově se střetává většina filmových řemesel. V barrandovských ateliérech taktéž vzniká téměř veškerá produkce současné české kinematografie a míří sem většina filmových projektů ze zahraničí.

„Dlouhodobě a cíleně spolupracujeme se studenty filmových škol doma i v zahraničí. Barrandov Studio vždy podpoří snahy o rozšíření profesní odbornosti ze strany vedení škol, které projeví zájem o nové směry ve výchově svých studentů. Věřím, že pro samotné studenty je nahlédnutí do filmového prostředí motivací pro volbu jejich budoucího zaměstnání a někteří z nich najdou své uplatnění přímo v barrandovských studiích," řekla Věra Krátká, vedoucí odboru fundus.

Výsledky soutěže

1. místo ISŠŽ Plzeň
2. místo SŠŽ Sokolov
3. místo ISŠ Cheb
4. místo SOŠ, SOU Sušice + KSZŠ Klatovy
5. místo SOU DOmažlice
6. místo KSZŠ Klatovy + SOŠ, SOU Sušice