V pořádku byly také desítky stěrů z vývařovny a jídelny i výtěry šesti zaměstnanců, kteří jídla připravovali. „Sbalilo se to a poslalo do Státního zdravotního ústavu, do národní referenční laboratoře pro salmonely, na typizaci a porovnání s výsledky od pacientů," uvedl krajský hygienik Přemysl Tomašuk.

Teprve pak se prokáže jasná souvislost s pokrmem. Bez toho nemůže krajský hygienik zahájit s plzeňskou jídelnou a vývařovnou ZRTAS řízení o sankcích.

Hygienici včera dělali závěrečnou kontrolu provozovny. „Pokud všechna opatření, která jsme provozovateli uložili, budou splněna, a díky tomu, že zaměstnanci i to prostředí je negativní, tak by se mohla provozovna otevřít," konstatoval Tomašuk.

V plzeňské fakultní nemocnici zůstává poslední pacient se salmonelózou. O víkendu a v pondělí propustila nemocnice čtyři lidi. Vejce se salmonelou na skořápkách pocházejí podle veterinářů z české farmy společnosti Vejce CZ, z chovu v Ústeckém kraji.