Nejvíce zvědavý byl Jan Vanas na hod oštěpem. Právě tuto disciplínu před třemi lety poprvé vyzkoušel, nadchl se pro ni a začal soutěžit. Zúčastnil se Sherwoodského oštěpu, jenž se pravidelně koná ve Zruči-Senci. Ani letos si akci rozhodně nenechá ujít. „Poprvé jsem získal bronzovou medaili, loni bramborovou, protože v naší kategorii jsme měli padesátiletého mladíka,“ řekl Jan. Doufá, že tento rok opět skončí na stupni vítězů.

K závodění se dostal v sedmnácti letech, tehdy se věnoval atletice, konkrétně štafetovému běhu na 4 x 100 metrů, skoku vysokému a dalekému. „Nebyl jsem žádný profík, ale aktivní zůstávám celý život. V úterý, čtvrtek, sobotu a neděli běhám. Zvládnu asi patnáct kilometrů, ale je to spíš formou indiánského běhu, takže se běh střídá s chůzí,“ vysvětlil. Pátek má rezervovaný pro tanec. Kromě toho si každé ráno ordinuje rozcvičku. „Je to potřeba, abych vůbec fungoval. Po padesátce je to s fyzičkou dobrý, po šedesátce to pořád ještě jde, ale pak už se probudíte a bolí vás celé tělo. Důležité je se rozhýbat a jít přes bolest,“ uvedl Jan Venas.

Na seniorské sportovní hry dorazilo včera přes sto lidí. Zápolilo se ve 12 disciplínách a čtyřech věkových kategoriích (ženy 60-69 let a starší 70 let, stejné skupiny platily pro muže). Příchozí se seznámili také s méně známými aktivitami, jako třeba woodballem (což je zjednodušeně řečeno golf s dřevěným náčiním) nebo kubbem (hra, při níž se hází dřevěnými špalíčky).

Křižíkova tramvaj
Historické vozy opět vyjedou