Namočit knot do sudu s voskem, vytáhnout, přejít k dalšímu sudu, namočit knot, vytáhnout… Až je svíčka hotová.

Organizace Ledovec, jež pomáhá duševně nemocným lidem a lidem s mentálním hendikepem, v sobotu pořádala další „už asi šestnáctý" ročník tradičního Hromnicového svíčkování.

Terapeutické centrum na bývalé faře v Ledcích navštívily desítky lidí. Vyráběli svíčky, popíjeli svařák nebo čaj, hřáli se u ohně, bavili se. Někteří jako vždy, někteří úplně poprvé. „Ještě nikdy jsme tady nebyli a říkali jsme si, že se aspoň podíváme. Teď to vypadá, že neodejdeme, dokud nás nevyženou," smáli se Kateřina a Jan ze sousedního Záluží, kteří ocenili zejména zahájení v zimním švédském stylu, které kromě hudby skupiny ABBA zpestřil také krasobruslící los.

Ledovec vloni oslavil patnáct let pomáhání. Nejbližší akcí pro veřejnost, již v letošním šestnáctém roce chystá, bude stejně tradiční Velikonoční kraslicování 8. dubna, v květnu se připojí k Evropskému dni sousedů, 30. července se bude konat Svatojakubské pouťové veselí na Ledovci a na 7., 8. a 10. října chystá organizace Dny pro duševní zdraví. Chybět nebudou ani představení Cirkusu Paciento, s nimiž Ledovec objíždí psychiatrické nemocnice a léčebny v celé republice.

Hromnice v HromnicíchPlzeňsko si Hromnice připomene ještě jednou, a to v sobotu a přímo v severoplzeňských Hromnicích. Tamní organizace Českého svazu žen spolu s obecním úřadem připravila u příležitosti svátku obce výstavu Hromnice v proměnách času a významné osobnosti naší obce. „V kulturním domě začne ve 13 a skončí v 17 hodin. K vidění budou historické fotografie a další materiály z historie obce, které připomenou také několik osobností v čele s generálmajorem Antonínem Liškou, naším rodákem," zve místostarostka Pavla Schneiderová s tím, že na návštěvníky bude čekat i občerstvení. Hromničtí výstavu připravují z vlastních zdrojů. „Děkujeme panu Miroslavu Zuskovi, který sbírá vše o historii naší obce, a také všem dalším občanům, kteří přispěli," dodává místostarostka.