Tradiční oslavy hojnosti před postním obdobím se blíží, masopustní přípravy vrcholí.

Inspirovat se zvyky našich předků a ochutnat čerstvé zabijačkové speciality nebo buchty je možné na celé řadě míst v kraji.

Už v sobotu se masopust konal v Sedlci u Starého Plzence, kam dorazilo kolem 60 maškar. „Jsem tady už poosmé, jdu i letos za těhotnou nevěstu,“ řekl Oto Procházka z hasičského dobrovolnického sboru Sedlce, který akci spolu se sdružením Sedlec v akci pořádal. O tom, že masopust oslavili s předstihem, rozhodly praktické důvody. „Je to proto, že máme rádi tuhle muziku, a ta je hodně dopředu objednaná. Občas míváme masopust i v únoru, letos vyšel na leden,“ vysvětlil Procházka. K slavnostem neodmyslitelně patří průvod masek; poptávka po kostýmech v posledních dnech stoupá. „Za masopustní kostým účtujeme v průměru 200 korun,“ říká Božena Daňková z půjčovny kostýmů Divadla J. K. Tyla v Plzni.

V Plzni bude masopustní hodování a veselí připravené v sobotu 9. února v Plzeňském Prazdroji. Vepřové hody zde odstartují ve 12 hodin nad nádvořím u zahradního pavilonu Formanka, kde nebude chybět muzika a samozřejmě ani dobré pivo. Přímo na místě lze ochutnat jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš a další zabijačkové dobroty od mistrů řezníků z kraje. V sobotu 2.března se poté uskuteční vystoupení plzeňského souboru lidové hudby a tanců Mladina; představení se odehraje U Branky ve Smetanových sadech od 16 hodin.

Miroslav Horníček
Publikace připomíná Miroslava Horníčka

Velké oblibě se těší masopust na Chodsku. Nejdelší je v Postřekově, kde se letos koná od pátku 1. března do úterý 5. března. Každý večer je připravený speciální program. V sobotu 2. března bude bál pro masopustní masky, v neděli projde obcí krojovaný průvod svobodných, kteří při své vycházce zpívají chodské písničky a svůj večer završí zábavou. V úterý, tedy na konec postřekovského masopustu, se obcí opět prožene průvod. Tentokrát v něm vedle krojů budou i masky. Další masopust probíhá v obcích Chodov a Klenčí pod Čerchovem, kde se však pořádá jen úterní průvod masek.

Masopustní veselí v Sulislavi, vesnici nedaleko Stříbra na Tachovsku, patří vůbec k nejstarším v regionu západních Čech. Slaví se tady už více než dvě stě let. „Letošní masopustní průvod už bude mít 234. ročník,“ potvrdil starosta obce Milan Strohschneider. Maškary vyjdou průvodem obcí v sobotu 2. března odpoledne, následovat bude veselice v kulturním sále. V loňské anketě internetových stránek Deníku o nejhezčí masopust v kraji vybojoval sulislavský masopust v konkurenci 22 podobných akcí druhé místo.

Největší masopust na Klatovsku se koná každoročně ve Strážově, kde se scházejí stovky masek, které procházejí celým městem. Jsou k vidění skupinky, které jsou vždy oblečené ve stejném stylu. Letos se na něj můžete vydat 23. února, kdy vyjde ve 13 hodin od sokolovny.

Mohutné masopustní průvody vyrážejí i v obcích na Rokycansku. Jmenujme např. Holoubkov, Radnice, Hrádek, Újezd u Svatého Kříže, Příkosice, Skořice, Němčovice, Kornatice.

Utkání Tipsport extraligy Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň
Hokejové derby si podmanila plzeňská Škoda