Co se týče vražd, kriminalisté loňskou statistiku uzavřeli s číslem šest, což je o dva případy více než rok před tím. Veřejností loni nejvíce otřásla vražda sedmadvacetileté knihovnice v Horní Bříze na Plzeňsku, k níž došlo v pondělí 25. května krátce po poledni. Mladou ženu přímo v knihovně pobodal psychicky narušený Vlastislav A. (29). Muž z místa činu utekl, ale policie ho asi po půl hodině vypátrala na nedaleké ubytovně u nádraží. Muž, který do knihovny chodil na veřejný internet, skončil po činu ve vazbě; kriminalisté jej stíhali pro vraždu. V prosinci však státní zástupce Jakub Kubias trestní stíhání zastavil. Podle znaleckých posudků psychiatra a psychologa byl totiž Vlastislav A. při činu nepříčetný a neovládal své chování. Protože je jeho pobyt na svobodě pro veřejnost nebezpečný, státní zástupce soudu navrhl, aby vraha poslal do tzv. zabezpečovací detence.

Počet trest. činů2015 - 10 512
2014 - 11 991
2013 - 13 713
2012 - 12 822
2011 - 13 752
2010 - 13 843
Zdroj: Policie ČR

Druhá dokonaná vražda, k níž došlo loni, se pak odehrála hned v lednu. Muž v Blovicích zastřelil svou ženu a zbraň poté obrátil proti sobě. Další případy už byly tzv. ve stádiu pokusu.

Když se podíváme na ostatní násilné trestné činy, vývoj byl podobný jako v roce 2014. Stalo se např. o čtvrtinu méně loupežných přepadení (109), o pět případů více úmyslného ublížení na zdraví (293), přibylo znásilněných (34) a pohlavně zneužitých (35), ubylo tzv. stalkerů (17).

Pokles, podobně jako předloni, policisté zaznamenali u majetkové trestné činnosti. A to o více než dvacet procent.

Stále však platí to, že majetková trestná činnost tvoří více než polovinu všech spáchaných trestných činů. „Je to přes 53 procent," uvedla mluvčí krajských policistů Jana Tomková.

Krádeží ubylo

Policisté se loni zabývali celkem 3180 případy prostých krádeží, což je o více než čtyři sta případů méně než v roce 2014. Ubylo krádeží aut, dohromady jich v Plzeňském kraji zmizelo 203, klesl též počet ukradených jízdních kol (z 328 na 294), přibylo však krádeží věcí z vozidel, a to hned o 124 na celkových 842 případů. Pracovitější byli i kapsáři; policisté se zabývali 127 případy kapesních krádeží, což je o 18 případů více než předloni.

Nárůst však evidují policisté v oblasti hospodářské kriminality. „V té jsou vyšetřovány zejména trestné činy proti daňové soustavě, proti měně, podvody a další. Loni jsme zaevidovali celkem 1087 případů, což vypovídá o nárůstu 106 případů proti předchozímu roku," upřesnila Tomková.Stalo se přes osmnáct set vloupání do rodinných domů, chat, bytů a obchodů, což je proti roku 2014 pokles o téměř třicet procent.

Čtvrtinu mají na svědomí recidivisté

Policistům se loni v kraji podařilo odhalit hned 31 pěstíren konopí a sedm varen pervitinu. Případů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy se loni stalo více než 150.

Ze statistiky rovněž vyplývá, že čtvrtiny všech trestných činů se loni dopustili recidivisté, tedy lidé, kteří za sebou již mají trestní minulost. Pět procent trestných činů mají na svědomí cizinci. V 59 případech byl pachatel mladší patnácti let, 122 pachatelů pak bylo mladistvých.

Polovina všech trestných činů se stala na území okresu Plzeň-město, nejméně trestné činnosti je dlouhodobě na Rokycansku; loni to bylo jen šest procent z celkové trestné činnosti v regionu.