Po měsíci od voleb je dohodnuté složení krajské koalice. Její podobu schválila ve čtvrtek večer regionální rada ODS Plzeňského kraje.

„Regionální rada ODS Plzeňského kraje jednomyslně schválila krajskou koalici ODS-TOP 09 se stranami STAN a Piráti,“ uvedl ve čtvrtek večer hlavní vyjednavač ODS Martin Baxa.

Čtvrteční jednání regionální rady ODS navazovalo na setkání zástupců STAN a Pirátů s ODS a TOP 09, kteří ve čtvrtek ustoupili požadavku koalice ODS a TOP 09. Ta požadovala pět radních a post hejtmana. O rozdělení jednotlivých výborů a gescí budou strany jednat v dalších dnech. „V současné pandemické krizi je nutné urychleně sestavit krajskou vládu. Hnutí STAN jednalo s Piráty celou noc, usnesli jsme se na tom, že přistoupíme na rozložení v radě navrhované ODS a TOP 09, tedy pět radních ve prospěch ODS a TOP 09 a čtyři radní pro blok STAN a Piráti,“ řekl ve čtvrtek lídr hnutí STAN Josef Bernard.

V 45členném zastupitelstvu bude mít uskupení stran STAN a Piráti s ODS a TOP 09 dohromady 25 křesel. V opozici bude vítěz voleb hnutí ANO s 12 mandáty, dále ČSSD a SPD (každá strana po třech mandátech) a KSČM (dva mandáty). Ustavující zasedání krajského zastupitelstva se uskuteční ve čtvrtek 12. listopadu. Hejtmankou bude Ilona Mauritzová (ODS).

Demolice chátrajícího Bacardi.
FOTO, VIDEO: Bacardi jde k zemi