Když před lety skupina přátel hledala místo pro své plány a vize, objevila objekt zaniklého pivovaru v Chříči na severním Plzeňsku. I když se barokní areál blížil zkáze, spolku Propolis se postupně podařilo nalít mu zase krev do žil. A během tohoto víkendu zde byl v rámci benefičního hudebně-divadelního festivalu Křič fest slavnostně otevřen chráněný Pivovar Chříč. Chráněný proto, že zde pracuje šestice mužů s mentálním postižením.

Myšlenka provozovat pivovar není daleko od původního využití objektu. „První zmínka o pivovaru zde pochází už z roku 1567," uvedl správce pivovaru Petr Jakubíček. Pivo se tady vařilo i za první republiky. Po osmačtyřicátém však objekt zabírá JZD a využívá ho jako sýpky a sklady.

„Řekli jsme si, že když tady kdysi byl pivovar, proč bychom tady také nezkusili vařit pivo, což je taková spotřební věc, která má pořád odbyt," doplnil Jakubíček. A pak to přišlo. Po nekonečných hodinách dřiny, které myšlence obětovaly stovky dobrovolníků, se dostavil kýžený výsledek. V loňském roce byl obnoven pivovar a na začátku letošního léta se v něm zrodila první várka zlatavého moku.

Pořád je co dělat

V pivovaru pracují lidé s mentálním hendikepem. „Žijí v Ústavu sociální péče v nedalekém Zavidově. My je sem vozíme, mají zkrácené úvazky. Někteří se tu objeví třikrát za týden, jiní třeba jednou, podle toho, jak jim to dovoluje stupeň jejich postižení. Musím říct, že kluci jsou hodně šikovní a hodně se snaží. Jsou trošku pomalejší, ale od toho jsme chráněná dílna, takže my na výkon netlačíme. Když třeba jednoho z nich nechám uklízet, tak mi nevadí, že to trvá dvě nebo tři hodiny, ale chci, aby to bylo uklizené," popisuje Jakubíček.

Práce je zde podle něj až až. „Samozřejmě to není jenom o vaření piva, které má na starosti sládek, ale je to i spousta činností okolo, jako připravit dříví, uklidit, stáčet pivo do sudů atd. Je toho hodně a tento areál je veliký," vysvětluje správce pivovaru.

Pivovar vaří jedenáctistupňový ležák plzeňského typu s názvem Pazdrát a třináctistupňové pivo typu ALE, které nese název Nocturno. Varna se ohřívá postaru, tedy dřevem. Zatím tu pivo vaří zhruba jedenkrát až dvakrát týdně při kapacitě až jedenáct set litrů za den. Lidé mohou pivo ochutnat přímo v Chříči a například i v kempu na Zvíkovci nebo v Penzionu Trilobit ve Skryjích. „Právě se potýkáme s tím, že piva nedokážeme uvařit tolik, kolik bychom ho dokázali prodat, takže se snažíme sehnat ještě další investice do zařízení, které nám umožní vařit třeba každý den," má představu Jakubíček.