„Právě jsme se chystali vyjít na pracovní schůzku, když jsme se dozvěděli, co se stalo. Jak? Z televize, z SMS zpráv, které nám začaly chodit. V Bruselu je zákaz vycházení, všechny schůzky se zrušily a jedeme autem zpátky domů," řekl Erich Beneš z Útvaru koordinace evropských projektů. Jednu schůzku absolvoval on, Petr Osvald a vedoucí kanceláře primátora Václav Pach už včera, další program se dnes z bezpečnostních důvodů zrušil.

Beneš připustil, že to není dvakrát příjemný pocit odjíždět narychlo z města napadeného teroristy. A to i přesto, že bezprostřední nebezpečí Plzeňanům nehrozilo.

Situaci přímo v Bruselu popsal Deníku europoslanec Jiří Pospíšil. „Šel jsem po ulici, nad hlavou mi lítaly vrtulníky, křižovatky řídí policie, aby mohly dobře projíždět záchranky a policejní vozy. Na některá místa, třeba k bruselskému parlamentu, se vůbec nedá jít," popsal Deníku Pospíšil. Třebaže se objevily informace, že evropské instituce poslaly úředníky domů a dnes nefungují, podle plzeňského europoslance to tak není. „Je tu tak třetina úředníků, také někteří kolegové poslanci. Zůstanu tu dnes v kanceláři a do Čech vyrazím zítra ráno," dodal.

Teroristické útoky důrazně odsoudil plzeňský primátor Martin Zrzavecký. „Jde o nelidský skutek. Loni v listopadu, když jsme soucítili s Francií po teroristických útocích v Paříži, jsem si přál, aby se podobné barbarské činy neopakovaly, ale bohužel. V těchto těžkých chvílích chci proto Belgii a jejím obyvatelům vyjádřit veškerou možnou podporu," řekl primátor. V reakci na tragédii zaslal kondolenční dopis velvyslankyni Belgie v České republice. Podle jeho slov se také sešly bezpečnostní složky města Plzně. Tématem jednání byla bezpečnostní opatření ve městě. Podrobnosti ale radnice nesdělila.

Na bruselské útoky reagují uvedením do pohotovosti i bezpečnostní složky českého státu. Podle slov bývalého hejtmana Plzeňského kraje a současného ministra vnitra Milana Chovance jde ale o preventivní krok, České republice prý nebezpečí nehrozí. Více čtěte ZDE.

Online reportáž