Jeho zárodek se začal budovat v listopadu 2020 a bude dokončen v polovině příštího roku. Na starost jej má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Podle ředitele plzeňské krajské správy ŘSD Miroslava Blabola bylo nejprve nutné vybudovat právě zárodek tunelu. Celé silniční dílo bude dokončeno až mezi lety 2029 až 2032. „Zárodek tunelu nás bude stát jednu miliardu korun. Prozatím se prostavěla polovina. Zhruba za osm let už místem povede nová silnice I/20,“ uvedl Blabol.

Tunel bude mít dva tubusy. „Ve chvíli, kdy bude zárodek vystavěn, necháme ho pod zemí zasypaný. Až tam budeme stavět silnici, tak to jen podkopeme a vystrojíme oba tubusy o délce 180 metrů a každý o šířce 11 metrů. Zárodek tunelu tak bude „spát“ pod zemí do začátku roku 2029. Je ale nutné ho budovat už nyní, mimo jiné proto, aby se dal v budoucnosti dostavět bez většího přerušení provozu na železnici. Teď se staví v rámci jednoho omezení dráhy,“ vysvětlil dále Blabol a dodal, že se tím uspoří nižší desítky milionů korun.

V současné době se staví středová a dvě krajní stěny včetně stropu zárodku.

Petr Kopfstein letecká akrobacie - letoun Extra 330 SC vítěz Red Bull Air Race Challenger Cup - Den ve vzduchu Plasy 2022
Na improvizaci ve vzduchu nespoléhám, říká Petr Kopfstein

„Na zárodek se vrátí zásypy a staveniště se uvede do stavu podobnému době před stavbou a až v roce 2029 se tam začne budovat z obou stran zářez tělesa silnice. A ze zářezu, který bude pažený zárubními stěnami, bude probíhat hloubení tunelu pod ochranou stropní desky a svislých stěn za provozu dráhy,“ řekl projektant tunelového zárodku v Božkově Michal Uhrin z firmy Sudop Praha. S hlukem zde podle něj v budoucnu problém nebude.

„Silnice bude schovaná buďto v tunelu nebo v zářezu pod zemí. Proto nebude rozhodně produkovat větší hluk než stávající železniční trať,“ doplnil Uhrin.

ŘSD staví v Plzni novou desetikilometrovou silnici I/20 za osm miliard korun včetně DPH. Hotové jsou zatím dva kilometry, hlavně kolem Boleveckého rybníka. „Na ní navazují dvě etapy – jižní (Jasmínová-Jateční) a následně severní (Rokycanská až ulice Na Roudné),“ uvedl Blabol. Na obě části, které jsou ve stejné fázi přípravy a každá přijde na čtyři miliardy, je zpracovaná dokumentace pro územní rozhodnutí. O něj požádá ŘSD na konci roku, nebo začátkem 2023 a ideálně by mohlo být vydáno v polovině roku 2023.

Hasiči olej ve studánce zlikvidovali sorbentem.
Do vody v lesní studánce někdo vylil olej, stejně dopadl i rybník v Sedlci