Plány, že v betonovém komplexu u severoplzeňské Ptyče bude působit léčitelská sekta Avenna, jsou už dva roky ty tam. Teď přepracovaný projekt zvaný Park Berne zahájil další etapu, během níž dokončí stavbu depozitáře tvořeného trezory a zahájí výstavbu vil, jichž má vzniknou až 32.

Podle Ondřeje Drábka, mluvčího společnosti Double Square Group, investora Parku Berně, má domácím i zahraničním milionářům obojí začít sloužit ve druhé polovině příštího roku.

Do etapy stavby, která právě začala, vloží společnost 220 milionů korun. „Stavbaři začnou s pracemi na depozitáři, následovat bude vybavení technologiemi a zkušební provoz. Zahájeny budou také práce na luxusních vilách," potvrdil Drábek.

Výběrové řízení bylo podle stavbyvedoucího Karla Forejta náročné a stavbu zdrželo, nicméně vyplatilo se. „Díky němu se nám podařilo dosáhnout zhruba desetiprocentní úspory například změnou některých technologií. To sice způsobilo mírné posunutí zahájení výstavby, ale s výsledkem jsme spokojeni," vyjádřil se Forejt.

Že se s další etapou prací začalo, lidé z okolí Ptyče poznali. Zvýšil se hluk i prašnost. „Už se to děje. Do Hlinců se prach ani hluk nedostane, lidé z okolí Ptyče to samozřejmě pociťují, ale nedá se nic dělat. Výsledná podoba areálu bude přijatelnější," míní starosta Hlinců Petr Jirásek.

Stavební úpravy, které prach a hluk přinesly, potrvají asi dva měsíce.

Stavba dříve zvaná Maják Ptyč, za níž stojí exmanželka miliardáře Pavla Tykače Daniela Kuchtová, se tak postupně zbavuje kontroverzní pověsti.

Se vším všudy má vyjít na 1,7 miliardy a po přepracování projektu má být zelenější a méně betonová a lépe tak zapadnout do okolí CHKO Křivoklátsko.