Při měření odborníci zjistili, že ryby se udusily, v místě nadjezí nad vodní elektrárnou v Bukovci byl z vody téměř absolutně odčerpán kyslík, řekl rybářský hospodář Jaroslav Vogl.

"Došlo tam k poměrně drastickému, až osmdesátiprocentnímu úhynu kompletně celé rybí obsádky. Odhadujeme to na 15 až 30 metráků ryb," řekl. Mezi mrtvými rybami byli i patnáctikilogramoví kapři, dále sumci, amuři, tolstolobici, plotice, cejni či úhoři. O úhynu informoval rybářský svaz dnes ráno rybář. Na místo přijeli hasiči, policie, pracovníci magistrátu i Povodí Vltavy. Kritické místo je asi na 300 metrech toku, v nadjezí podle Vogla naměřili v litru vody jen 0,1 miligramu kyslíku. Podle průzkumů je pro přežití kaprovitých ryb hraniční obsah kyslíku alespoň dva miligramy v litru vody, lososovité ryby vyžadují více okysličenou vodu.

Rybáři podle Vogla přesně nevědí, co masivní úbytek kyslíku ve vodě způsobuje. "Někdo podezírá, že déšť propláchne čistírnu odpadních vod, ale tam tvrdí, že to od nich není. Někdo říká, že je to z nějaké staré nepoužívané kanalizace, která po dešti přetekla. My už jsme se to pokoušeli řešit s magistrátem asi dvakrát, ale nikdy jsme se nedopídili k žádnému výsledku, k žádnému viníkovi," poznamenal Vogl.

Kvůli stovkám mrtvých nebo po vzduchu lapajících ryb musel provozovatel odstavit vodní elektrárnu v Bukovci. Vodohospodáři pustili z přehrady České údolí na opačné straně Plzně více vody. "Vyšli nám vstříc a pustili asi pětikubíkovou vlnu. Větší průtok zvýší obsah kyslíku v místě, aby nepokračoval dál úhyn," řekl Vogl. Doufá, že zbylým živým rybám to pomůže. I tak rybáři odhadují škodu na zhruba 120.000 korun. Mrtvé ryby budou muset rybáři po toku řeky posbírat.