V Německu je totiž kořalek ke koupi dostatek a za srovnatelné, mnohdy i nižší ceny, než byly v Česku.

„O víkendu jsem měl narozeniny, a tak jsem si měsíc dopředu zamluvil místa v restauraci. Plán na oslavu ale prohibicí padl, a tak jsem – i přes nelibost manželky – uspořádal oslavu doma. Nezbývalo mi nic jiného, než nakoupit alkohol v Německu," popisoval prohibiční anabázi čerstvý čtyřicátník z Chebu Ondřej Marek.

Napodobit ho chce i Martin Franěk z Klatovska. „Pořádáme velkou oslavu a u nás můžu nakoupit leda pivo, víno a vaječný koňak. To mi nikdo celý večer pít nebude. Tak vyrazím na nákup do Německa," řekl Franěk s tím, že zajížďka pár kilometrů ho nezabije. Nákup v Německu ho může dokonce vyjít levněji, než kolik by zaplatil před zahájením prohibice v Česku.

Deník včera zjišťoval ceny na několika místech v Německu. Třeba v supermarketu v příhraničním Waidhausu byla ke koupi sedmička jägermeistera v přepočtu za 275 Kč, tedy zhruba za ceny, jaké byly v Česku. Půllitr pálenky z hroznů Grappa vyšel jen na 125 Kč.

Prodavačka z waidhauského supermarketu řekla, že pár dnů prohibice se zatím na množství českých zákazníků nijak výrazně neprojevilo. „Jezdí jich zhruba stejně a kupují tradičně veškerý sortiment, který je u nás vyjde levněji," uvedla.

Ladislav Minařík z Kraslic na Sokolovsku si myslí, že žádné davy Čechů se do Německa pro alkohol ani nepoženou. „Za prvé Němci mají zcela jiný sortiment alkoholu, který většině Čechů nechutná. Za druhé, pokud jde o světoznámé značky, například whisky, tak ty tam jsou zase drahé, a tudíž je u českých zákazníků v košíku neuvidíte," konstatuje Minařík.

Každopádně kdo se pro alkohol do Německa rozhodne vydat, měl by pamatovat na to, že dovoz má svá zákonem daná pravidla. „Pokud si někdo kupuje alkohol pro osobní spotřebu, pak si může ze zemí Evropské unie přivézt maximálně 10 litrů lihovin. V případě vína jde o limit 90 litrů, z toho může být 60 litrů šumivého. U piva je o limit 110 litrů," uvedla Jitka Blahutová z Celního ředitelství v Plzni. Při dovozu ze zemí mimo Evropskou unii je limit přísnější. „Lihovin s obsahem alkoholu nad 22 procent se smí dovézt maximálně litr. Vše ostatní musí být proclené," řekla Blahutová.

Dodala, že maximální počet celníků se v současnosti věnuje kontrolám prodeje alkoholu a správnosti kolků, ale na silnicích stále působí taktická skupina, která kontroluje vozidla. Zpřísnění dohledu v okolí hraničních přechodů s Německem celníci kvůli prohibiční turistice nechystají.