V památníku Martin Straka a Pavel Horváth, v mobilu fotografie s Romanem Kreuzigerem, na krku medaile. Dvanáctiletá Anička Pechová patří k těm mnoha návštěvníkům, kteří budou na plzeňskou Sportmanii vzpomínat jen dobře.

Desetidenní akce, jež proměnila areál za OC Plaza ve velké sportoviště, skončila včera. „Bylo to super, chodila jsem sem skoro každý den,“ popisuje Anička a vzpomíná na příjmení biatlonistky Veroniky, kterou dosud neznala a která na ni také udělala dojem. „Vítková,“ napoví jí tatínek.

Ilustrační foto
Hotovo. Plzeň zažádá o dotace pro tramvaje na Borská pole

Setkávání se známými sportovními tvářemi však bylo pouze jednou částí bohatého programu Sportmanie. Prim hrálo dění na více než padesáti stanovištích s nejrůznějšími sporty, jež si mohli malí i velcí návštěvníci zkoušet. Ve vodním světě, lezeckém a lanovém centru, v sekci sportů pro handicapované, střeleckých i kolektivních sportech, u stanovišť s bojovými i pálkovacími sporty to žilo neustále a na návštěvnosti se to projevilo.

Sportmanii navštívilo téměř 55 tisíc lidí. „Dokázali jsme oslovit obrovské množství lidí. Nejsilnější byl první víkend, kdy přišlo 17 tisíc návštěvníků. Ukazuje se, že takováto akce má smysl,“ zhodnotil primátor Plzně Martin Zrzavecký.

O finiš Sportmanie se včera postaralo nejprve sledování fotbalového zápasu Plzně s Ostravou, po něm koncert skupiny Mydy Rabycad a na závěr rozzářil nebe nad Plzní ohňostroj.