Zkušební dobu upravuje zákoník práce ve svém ustanovení § 35, když jejím účelem je vzájemné ověření vhodnosti nově uzavřeného pracovního vztahu, pracovních schopností zaměstnance i existujících pracovních podmínek u zaměstnavatele. Pokud by zaměstnanec nebo zaměstnavatel nebyl s pracovním vztahem spokojen, je možné v rámci zkušební doby pracovní poměr velmi snadno ukončit. Zákoník práce totiž umožňuje zaměstnavateli i zaměstnanci zrušit pracovní poměr bez uvedení důvodu s tím, že pracovní poměr pak končí dnem doručení jeho zrušení, popř. v den pozdější, jeli ve zrušení pozdější den uveden. Výjimkou je pouze situace, kdy se zaměstnanec nachází v pracovní neschopnosti. V takovém případě nesmí zaměstnavatel zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání pracovní neschopnosti.

Zkušební doba smí být se zaměstnancem sjednána v délce nejvýše tří měsíců po sobě jdoucích a u vedoucích zaměstnanců pak až v délce šesti měsíců. Začátek běhu zkušební doby musí být shodný se dnem, který je v pracovní smlouvě sjednán jako den nástupu do práce a také v tento den je nejzazší okamžik možnosti jejího sjednání. Pokud by tak den nástupu do práce byl sjednán k 1.1. a počátek běhu zkušební doby k 2.1., nebude zkušební doba platně sjednána. Stejně tak nebude zkušební doba platně sjednána, pokud by ji zaměstnavatel se zaměstnancem dohodl později.

Eva Kadlec Benešová
Práce přesčas. Víte, kdy máte nárok na její proplacení?

Zákoník práce nezakazuje, aby zaměstnavatel využil pouze část povolené délky zkušební doby a se zaměstnancem dohodl zkušební dobu např. v délce jednoho měsíce. V takovém případě však zákoník práce zakazuje zkušební dobu, byť do zákonem povolené maximální doby, prodloužit. Výjimkou je doba celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci a doba celodenní dovolené. O tyto dny se pak zkušební doba platně prodlouží.

Zkušební dobu je možné za trvání pracovního poměru sjednat pouze jednou. Zamýšlí-li zaměstnavatel tento zákaz obejít změnou pracovní smlouvy (např. změnou druhu práce), jeho jednání nebude platné. Zakázané je taktéž sjednat zkušební dobu v pracovních poměrech na dobu určitou, které na sebe navazují.

Zůstaneme-li u pracovního poměru na dobu určitou, zákoník práce poskytuje zaměstnanci ochranu spočívající v pravidlu, kdy zkušební doba u kratších pracovních poměrů nesmí být delší, než je polovina doby trvání takového pracovního poměru. Uzavřou-li účastnící pracovní smlouvy pracovní poměr např. na dobu čtyř měsíců, tak maximální výměra zkušební doby činí dva měsíce.

Zkušební doba musí být sjednána písemně. Pokud nenaleznete ve své pracovní či jiné smlouvě (dohodě) se zaměstnavatelem ujednání o zkušební době, pravidla zkušební doby pro Vás neplatí.

Nebudete-li si jistí, zda máte platně sjednanou zkušební dobu či zda zaměstnavatel neporušuje v těchto místech zákoník práce, obraťte se na naši advokátní kancelář.

Zdroj: Archiv