„Nárůst je způsobený stále větším počtem zakázek a tedy nutností zvýšit objem výroby. K tomu budou potřeba nejen konstruktéři, projektanti a pracovníci do výzkumu, ale i lidé, kteří budou pracovat ve výrobě," vysvětlila Anna Janelová z tiskového oddělení společnosti.

Nová pracovní místa vzniknou i proto, že se Doosanu daří. „Dalo by se to tak říci," připustila Janelová. Plzeňští strojaři momentálně modernizují turbíny ve finské elektrárně Loviisa nebo ve švédské elektrárně na biomasu ve Växsjö. Zároveň firma buduje elektrárnu v Punta Rincon v Panamě.

To ale není jediná dobrá zpráva nového roku. Na zvýšení platů se mohou těšit zaměstnanci Krajského úřadu i Plzeňských městských dopravních podniků. „Ke zvyšování mezd dojde na základě kolektivní smlouvy (o čtyři procenta) a to pouze u zaměstnanců s tarifní mzdou," řekla Kateřina Fránová z PMDP. Zvýšení mzdy se tedy týká především řidičů a dělníků. „Zaměstnanců se smluvní mzdou, což je vyšší a střední management, se žádné zvýšení mezd netýká," vyvrací Fránová názory, že si běžní zaměstnanci nepolepší. Průměrné mzda v podniku byla v roce 2012 26 264 korun, na rok 2013 činí její odhad 27 300 korun.

V PMDP ubude oproti letošnímu roku zhruba dvě stě míst. „Důvodem personálních změn je PPP projekt – převod části podniku/zaměstnanců k novému zaměstnavateli dle zákoníku práce," vysvětlila Fránová. Zaměstnanci přejdou pod společnost Bammer Trade, která bude mít od 1. ledna na starosti základnu i údržbu vozového parku.

Polepší si i úředníci Krajského úřadu. Pro rok 2013 je plánován růst jejich mezd o jedno procento. Jejich dosavadní průměrný příjem byl 28 tisíc korun. „Politici kraje mají snížené platy již dva roky o pět procent a následně byly tyto platy zmraženy," sdělil ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs.

Změny v novém roce čekají i Škodu Transportation. V rámci reorganizace půjde řada pracovníků z podniku MOVO buď do plzeňské společnosti nebo do dceřiné společnosti Pars Nova v Šumperku. „Zatím jsou ale počty zaměstnanců u nás plus mínus stejné," řekla tisková mluvčí firmy Lubomíra Černá.

Na Borských polích by postupně mělo vznikat nové vývojové centrum společnosti Daikin Plzeň, největšího evropského výrobce klimatizačních jednotek. To by mělo stát okolo 300 milionů korun a mělo by přijmout okolo 75 výzkumníků a designérů, zejména ze Západočeské univerzity. Částečně by se provoz měl rozběhnout dokonce už v únoru 2013.

S velkým napětím bude bude začátek nového roku vyhlížen v plzeňských kovárnách a hutích Pilsen Steel, ale v podnicích věřitelů tohoto podniku. 4. ledna totiž Krajský soud v Plzni zveřejní výsledky současného hospodařené ocelářského podniku i návrhy insolvenčního správce na další postup. Zatím se v Pilsen Steel vyrábí i díky investici investiční skupiny KKCG. I přesto podnik muselo opustit okolo stovky lidí.