Má zbořit mýty o úřednících a odhalit křehké duše, které jsou při pracovních jednáních zakázány. Výstava Duše úředníka teď odhaluje lidem, kteří na radnici zavítají, umění Lenky Vovsové, Zdeňky Němcové a Heleny Frühbauerové, tří kolegyň z magistrátního odboru vnitřní správy.

„V práci je nutné se podřizovat zákonům a nařízením, jedete v předem vytyčené brázdě. Podle návodu se musíte hlásit do telefonu nebo podepisovat dopisy, to je dané. Kdežto při malování nebo psaní blogů jsem svobodná,“ pochvaluje si tvůrčí relax Helena Frühbauerová. Před půlrokem absolvovala tříletý výtvarný kurz na Soukromé uměleckoprůmyslové škole Zámeček, kde nasála techniku i inspiraci. „Už tam jsem je ale varovala, ať mě nechají žít, protože si to stejně budu matlat a patlat po svém,“ směje se. Naštěstí ambice usměrňovat umělce na Zámečku nemají, takže díla hlavní ekonomky magistrátního Úřadu správních agend jsou zcela svobodná. Sama je nazývá patláním a vrstvením barev a také výborným relaxem.

Zdeňka Němcová je vedoucí oddělení nákupu a vnitřní správy. V kumštu ráda pracuje a experimentuje různými metodami – třeba ubrouskovou technikou. Umí vytvářet košíčky z pedigu, plastické květiny z barev na sklo a občas má potřebu vyjádřit se barvami na plátno, nejraději abstrakcí. „Uklidňuji se tím. Vyrábím si doma nebo venku pod pergolou,“ usmívá se.

Třetí odvážnou úřednicí je Lenka Vovsová ze stejného magistrátního úseku. Ta propadla automatické kresbě a na obrázcích je vidět její otevřenost. ´Energetické zářiče´ maluje buď na míru konkrétnímu člověku nebo bez záměru. V tom případě si obrázek většinou najde svého majitele sám.

Výstava Duše úředníka je k vidění v I. patře plzeňské radnice do 30. března 2012.