Pády mohou totiž skončit úrazem a obíháním doktorů a pojišťoven. Ty informují, že rok od roku počet zranění roste.

„V roce 2011 jsme ve městech, která jsou u nás pojištěna, vyplatili odškodné více než třem stovkám lidí. Vloni to už bylo 350 případů a letos zatím 370," uvedl Marcel Klaban z ČSOB Pojišťovny.

Za údržbu chodníků odpovídají města a obce. Většina z nich je pro případ úrazů pojištěna prostřednictvím odpovědnosti za škodu. „Průměrně máme hlášeny tři případy za rok. Odškodnění je různé, pamatuji si, že to bylo třeba tři tisíce. Částku vyplácejí pojišťovny," řekl starosta Nýřan Jiří Davídek.

Dva až tři případy ročně řeší v Blovicích. Tajemník městského úřadu Václav Kybic sdělil, že pád na zledovatělém chodníku odnesla jedna žena trvalými následky. „Jednalo se o poranění ruky a ramene," vybavil si Kybic s tím, že už si nevzpomíná, kolik korun pojišťovna ženě vyplatila.

Odškodnění za pád na chodníku se může vyšplhat až na stovky tisíc korun. Chodec si ovšem potřebuje zajistit dostatek důkazů.

Jestliže si na neupraveném chodníku zlomíte nohu, zapamatujte si přesné místo, datum a čas úrazu. Pro lepší dokazování se pokuste opatřit svědectví kolemjdoucího a fotodokumentaci místa nehody.

„Povědomí lidí, jak mají v takových situacích postupovat, sice narůstá, stále je ale vysoké procento případů, kdy odškodné platit nemůžeme. Buď na něj nevznikl nárok, nebo poškozený nevěděl, jak věc řešit," konstatoval Klaban.

Poškozený má nárok na takzvané bolestné a jednorázové odškodnění ztížení společenského uplatnění. Výši náhrady určí lékař podle bodového ohodnocení.

Pokud jde o zranění s trvalými následky, lze uplatnit nárok na náhradu ušlého výdělku. Suma však nesmí přesáhnout částku stanovenou nařízením vlády.

Dotyčný má také nárok na náhradu nákladů spojených s léčením, což je napříkladbenzin proježděný na rehabilitaci, platby za léky či za kontroly u lékaře.