Od jara tohoto roku má Zoo Plzeň novou šimpanzici jménem Brigitte (na snímku). Ta údajně minulou sobotu utekla z výběhu.

„Byl jsem k tomu jako pracovník zdejší ostrahy přivolán. Šimpanzice byla březí. Kdyby byla agresivní, měl jsem upozornit lidi, aby se schovali,“ říká pracovník ostrahy plzeňské zoo, který nechtěl zveřejnit své jméno. Podle něj Brigitte reagovala na volání a chtěla jít k němu nebo k ošetřovatelce.

„Ošetřovatelka však před ní na příkaz veterináře utekla. Nařídil, ať k opici nikdo nechodí. Já se nebál, říkal jsem Brigitte, ať jde ke mně. Ona chtěla, podával jsem jí ruku a ona mně také,“ popisuje dále.

Před zraky rodičů i malých dětí, kteří byli ze situace vyděšeni, vystřelil veterinář uspávací látku. „Brigitte mi ji ukazovala zapíchnutou v ruce, pak jsme ji odnesli na nosítkách. Opice ale nebyla vůbec agresivní. A navíc přišla o mladé,“ dodává pracovník ostrahy.

Podle vedení zoo je šimpanzice v pořádku. „V sobotu dopoledne se Brigitte dostala z výběhu. Přivolaný veterinář ji uspal a byla v pořádku vrácena zpět. Nyní je tlupa opět pohromadě,“ hodnotí bez dalších podrobností mluvčí zoo Martin Vobruba.

Jahodárna v Plzni-Radčicích
Jahody jdou na dračku, samosběr se vyplatí