Byla to senzace, když vloni fotbalisté Západočeské univerzity v Plzni vyhráli v Barceloně univerzitní mistrovství světa. Soupeři začali týmu říkat Western Stars a přezdívka se ujala. ZČU stejně pojmenovala sportovní program, který spustí od nového akademického roku.

Spolu s programem vzniklo logo, s logem dresy. Program podpoří studující sportovce, má jim vyjít maximálně vstříc a zároveň má na univerzitu lákat nové talenty z Čech i zahraničí.

Podle spoluautora programu Petra Košika, mimochodem trenéra úspěšných fotbalistů, má sice sport na ZČU tradici, ale komplexní péče o sportovce bude přece jen novinka. „Dáme jim možnost skloubit sport a studium, což se ne vždy dařilo a řada sportovců se musela rozhodovat,“ řekl.

Ilustrační foto
Zoufalý nedostatek řidičů má spasit příslib vyšších mezd

Na sportovce reprezentující Českou republiku nebo na ty, kteří mají dobré výsledky, budou kromě vlídnějšího přístupu čekat benefity – mimořádné stipendium, možnost volně užívat univerzitní sportovní zázemí, značkové oblečení. „Budou mít i povinnosti, jako určitou studijní úroveň, splňovat určitý průměr,“ dodal Petr Košik.

„Chceme,“ nechal se slyšet rektor Miroslav Holeček, „aby sportovci věděli, že když půjdou k nám, dostanou veškeré potřebné zázemí.“ Univerzita plánuje také budovat kvalitnější sportoviště, která by sloužila i veřejnosti, a důrazem na sport zviditelňovat nejen sebe, ale celé město i Plzeňský kraj. Primátor Martin Zrzavecký i hejtman Josef Bernard včera prohlásili, že projekt má jejich plnou podporu. „Univerzita prakticky navazuje na to, co my děláme ve sportovních akademiích, ale s mladšími sportovci,“ uvedl primátor Zrzavecký.

Hejtman Bernard připomněl, že talentovaní sportovci dnes z Plzeňského kraje často utíkají za lepšími podmínkami do Prahy. „Přeji si, aby se univerzita stala prestižní a lákala i lidi ze zahraničí,“ dodal.

Ilustrační foto
Panelákové byty jdou na dračku. Ceny se zastavily

Na zatím posledních akademických hrách v Praze reprezentovalo ZČU 200 sportovců a byla to druhá nejpočetnější výprava. Podobný počet, 200 až 250 studentů, by ZČU ráda do budoucna měla v programu Western Stars. Mezi prvními se do něj zapojí třeba fotbalová reprezentantka Lenka Karasová. Začne studovat tělesnou výchovu se zaměřením na vzdělání. „Program je zajímavý, něco takového je vidět na univerzitách v Americe. Dozvěděla jsem se o něm až potom, když jsem podala přihlášku, ale je to super,“ řekla budoucí studentka.