Jde o nejstarší nástroj v Plzni a okolí, pocházejí zhruba z roku 1680-1690. „Jsou dokonce starší, než je samotný kostelík," řekl plzeňský architekt Jan Soukup, pod jehož vedením se kostelík od roku 2001 rekonstruoval.

Unikátní nástroj se sem v pondělí stěhoval z katedrály sv. Bartoloměje a pokud jej chcete slyšet, nenechte si tu ujít koncert 4. prosince, kdy se poprvé oficiálně rozezní.

Malé varhany zřejmě koupila Ježíškovi zvonařská rodina Pernerů v roce 1807, tehdy kostelík vlastnila. „Zřejmě je pořídila odněkud z druhé ruky. Tehdy byla taková doba, kdy se rušily kláštery a některé církevní ústavy. Domnívám se, že sloužily někde jako chórové varhany," vysvětlil Soukup. Dodal, že je těžké dopátrat se toho, odkud konkrétně byly, v kostelích se takto malé varhany velikosti skříně obvykle nevyskytovaly. Spíš bývaly v kapitulních síních klášterů, nebo přímo v chórech, kde se mniši modlili.

Varhany byly restaurovány už v roce 2005, jenže k Ježíškovi se vrátily až nyní, kdy jsou tu stavební práce prakticky dokončeny. Na jejich opravu za 800 tisíc Kč přispělo ministerstvo kultury a také plzeňský pivovar, podmínkou však bylo, že se musejí po restaurování používat. Proto sloužily svému účelu nejdříve ve Fratiškánském kostele a pak ve sv. Bartoloměji. Od začátku ale bylo jasné, že se vrátí zpátky k Ježíškovi.

O kostelík U Ježíška se stará Občanské sdružení pro obnovu památek Rokycanska. Stavba, která léta chátrala, je dnes už v dobrém stavu, stálo to zhruba sedm milionů korun. Teď by se mělo pokračovat restaurováním mobiliáře, který je napaden hnilobou a červotočem.

Kostelík U Ježíška je jediným tohoto jména v zemi. Nikdy nepatřil církvi, vždy byl v soukromých rukou a nyní jej vlastní město Plzeň.