Už přes 250 pacientů z celých západních Čech podstoupilo v plzeňské fakultní nemocnici léčbu aortální stenózy, tedy zúžení srdeční chlopně, velmi šetrnou metodou TAVI. „Při ní se zavádí do srdce přes tepnu v třísle chlopeň umělá, která je složená a rozvine se až v zúženém místě chlopně pacienta,“ vysvětluje intervenční kardiolog kardiologické kliniky plzeňské fakultní nemocnice Jan Pešek. Takový zákrok potřebuje stále více lidí. Aortální stenóza, kterou odhalí ultrazvuk srdce, se projevuje v 90 procentech případů zejména dušností, dále bolestmi na hrudníku, závratěmi nebo nevolností při námaze.

„Zjednodušeně řečeno, když je vše v pořádku, srdce se stáhne, chlopeň se otevře, vyteče krev a chlopeň se zase uzavře. Při zúžení se neotevře celá, je to jakoby dveře měly rezavé panty a jenom se pootevíraly. V takovém případě se srdeční sval musí enormně namáhat a může začít selhávat. Nová chlopeň, která je vyrobená ze živočišných tkání a nerezové oceli, zajistí, že srdce začne opět správně fungovat,“ popisuje Jan Pešek.

Petr Ročák u Krajského soudu Plzeň.
Muž kšeftoval podle obžaloby s opiátovými náplastmi, jedna zabila jeho bratra

Sto tisíc otevření a zavření za den

Přednosta Kardiologické kliniky v Plzni, profesor Richard Rokyta, upozorňuje, že zdravá chlopeň se za den otevře a zavře stotisíckrát a s věkem se opotřebovává. „Pacientů stále přibývá. Když jsme začali tuto metodu v roce 2012 využívat, prováděli jsme tento výkon u deseti pacientů ročně. V současnosti jich ročně provádíme již 40. Jejich průměrný věk je 84 let, tomu nejstaršímu bylo 96. A počty pacientů se budou dále zvyšovat,“ říká přednosta a dodává, že Kardiologická klinika FN Plzeň je jediným pracovištěm, které zmíněný výkon provádí pro Plzeňský i Karlovarský kraj.

O tom, jaký výkon pacient podstoupí, tedy chirurgickou náhradu chlopně nebo TAVI, rozhoduje společně tým složený z kardiologů a kardiochirurgů. „Hledá se vždy to nejoptimálnější řešení pro konkrétního pacienta,“ zdůrazňuje přednosta kliniky.

Miroslav Horníček
Na rodném domě Miroslava Horníčka bude pamětní deska

Zmíněná metoda je pro pacienty šetrnější, protože se při ní nemusí otevírat hrudník a pacient nemusí být napojený na mimotělní oběh. „Zůstane mu jen malá jizva na noze. A zpravidla pobývá týden v nemocnici, ale mnohdy jsou to jen tři nebo čtyři dny. Záleží na rizikovosti pacienta,“ upozorňuje profesor Richard Rokyta.

Zmíněné metodě TAVI , komorovým arytmiím a náhlé srdeční smrti i dalším tématům se věnoval již 7. ročník, plzeňského Kardiodne, který se konal letos 21.. září. Pořádalo jej Centrum vysoce specializované komplexní kardiovaskulární péče FN Plzeň a Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni.