„Jde nám o to, aby se v parku nestavělo, chodí sem spousta lidí," říká Antonín Martínek, který bydlí přímo u parku. O stavbě se dozvěděl jen proto, že investor požádal o napojení tepla k jejich domu. S tím nesouhlasí. Podle něj tu má vzniknout třípatrová budova s podkrovím.

Starosta Doubravky Michal Chalupný řekl, že o plánované stavbě v parku oficiálně neví. „Navíc jsme na posledním jednání zastupitelstva jednohlasně schválili, že jsme proti jakékoli změně územního plánu, která by vedla k likvidaci parku," řekl. Úřad čtvrtého obvodu se ale novostavbou zatím zabývat nemusel. Investor si musí nejprve vyřídit územní rozhodnutí na plzeňském magistrátu a až poté může na místní obvodní radnici žádat o stavební povolení.

„Žádost o územní rozhodnutí na stavbu rodinného domu byla podána loni v říjnu," potvrdil vedoucí plzeňského stavebně správního odboru Jan Kaisler. Byla však neúplná, a řízení bylo přerušeno do letošního července. Úřad lhůtu prodloužil do konce letošního roku, do té doby musí investor dodat chybějící náležitosti, jinak řízení stopne. Co v dokumentaci chybělo, Kaisler neupřesnil.

Vzhledem k tomu, že jde o zástavbu v parku, vyjadřuje se k plánům také magistrátní odbor životního prostředí. Ten se stavbou sice souhlasil, ale stanovil několik podmínek. 

Nový dům například nesmí mít vlastní kotel, ale musí být napojen na centrální vytápění. Pokud investor splní podmínky odboru životního prostředí a doplní dokumentaci, řízení bude pokračovat.

A kde přesně by dům měl stát? Podle Antonína Martínka zhruba v místech, kde je nyní březový háj. „Na úrovni posledního domu směrem od Mohylové ulice, ale dál do parku," vysvětluje Plzeňan. Je připraven sepsat proti zástavbě petici. „Územní řízení je sice pozastavené, ale bojím se, že je to jen otázka času," řekl Martínek.

Pikantní na celé záležitosti je také to, že velkou část parku V Homolkách vlastní tajemnice čtvrtého obvodu – Martina Brůhová. „Zdědila jsem parcely po rodičích, mám je tam desítky let," říká tajemnice. V okolí Staniční ulice se v posledních dnech objevily letáky, které na toto vlastnictví upozorňují právě v souvislosti s plánovanou výstavbou. „Beru to jako kampaň proti mé osobě, i když se na mých pozemcích nic stavět nemá," dodala Brůhová.