„V Clubu 21 mi ukradli kabelku včetně dokladů a mobilu. Za zlodějkami jsme dokonce z klubu vyběhli, ale už jsme je nedohnali,“ říká žena, jejíž jméno má redakce k dispozici. Po krádeži vše ohlásila na policii. Za pár dní si policisté přijeli ověřit její totožnost znovu. „Nějaká žena se totiž za mě vydávala a měla mojí občanku. Pak se ale konal soud a pachatelka byla odsouzena,“ říká.

Největší překvapení ji ale čekalo v srpnu, kdy přišel zmíněný dopis. „Stálo v něm, že dlužím v půjčovně na Masarykově náměstí v Plzni, kde jsem si půjčila větší množství nosičů,“ vzpomíná na šok žena. Hned ji ale napadlo, že si DVD zřejmě půjčila výtečnice, která používala její občanku. Kontaktovala proto firmu, která pohledávky pro půjčovnu vymáhá, a vše se vysvětlilo.

Podle majitele půjčovny Milana Černého se nejedná o ojedinělý případ. Není ale šance předložený doklad zkontrolovat. „Pokud si je na fotografii člověk podobný a doklad platí, nemůžeme moc dělat,“ uvedl.

Strážci zákona radí všem, kteří o doklad přijdou, aby to neprodleně ohlásili na policii. „V případě podobných případů je pak možné doložit, že ztracený či ukradený doklad používal někdo jiný,“ radí policejní mluvčí Jaroslav Ibehej.