Den co den obcházejí brigádníci a zaměstnanci Správy veřejného statku plzeňské rybníky s pytli na odpadky, aby po turistech uklidili nepořádek na březích a v jejich okolí. Naopak Povodí Vltavy, které spravuje Hracholuskou přehradu, cílené čištění břehů neprovádí.

„Nepořádek na Hracholuskách u vody je, ale těžko můžeme někoho postihovat. Úklid neprovádíme, protože na to nemáme lidi," uvedl ředitel závodu Berounka Povodí Vltavy Miloň Kučera.

Provozní technici Povodí Vltavy kontrolují především stav vodních mol a dávají pozor, aby se v oblasti Hracholusek neobjevily černé stavby. „Dohlížíme na to, aby rybáři nejezdili auty až k břehu. Pokud je to možné, tak pořídíme fotografie a předáme je policii nebo starostům, pod jejichž obec lokalita patří," konstatoval Kučera.

Odpadky povalující se u vody prý uklízejí samotní chataři a v kempech se o to postarají majitelé kempů.

„V kempu je cedule, aby návštěvníci udržovali pořádek a používali popelnice. Nějaké odpadky se občas po zemi válí, ale extra velké problémy s tím nemáme," řekla recepční z Transkempu Hracholusky.

Úklid řek a rybníků
• Zajišťují dobrovolníci, správci rybníků a řek nebo majitelé,
• Bradavu ve Spáleném Poříčí, Radbuzu nebo Úhlavu v Přešticích, Příchovicích a Dolní Lukavici uklízí dobrovolníci,
• bolevecké rybníky udržuje Správa veřejného statku.

Vodáci a neziskové organizace z Přeštic každý rok uklízejí břehy řeky Úhlavy. „Dělají pořádek i v lukách u zahrádkářských kolonií," lokalizovala tajemnice přeštické radnice Eva Česáková.

Jednou za tři roky je velká úklidová akce, do níž se zapojují i obce po a proti proudu řeky. Úklidové čety najdou třeba i staré jízdní kolo, plasty nebo sáčky. „Něco ke břehům navane vítr nebo donese voda," tvrdila tajemnice.

Údržba nestojí město téměř nic, protože radnice kupuje jen úklidové pomůcky a dobrovolníci pracují zadarmo.

Břehy řeky Radbuzy v dvoukilometrovém úseku od mostu Milénia k Doudlevecké lávce letos na jaře uklízeli dobrovolníci z Nové Akropolis a skupiny pro aktivní ekologii GEA. „Nasbírali jsme dvě tuny odpadků. Většinou to, co řeka přinesla, tedy různé petky a igelity. Odstranili jsme i černé skládky, kde byly matrace a pneumatiky," popsala Martina Flaitingrová.

Podle ní úklid Radbuzy prospívá, protože množství odpadků rok od roku klesá. „Poprvé to bylo osm tun, pak čtyři a teď dvě tuny," sdělila.

Velké množství odpadků denně seberou uklízecí čety Správy veřejného statku města Plzně v okolí rybníků bolevecké soustavy. „Nepořádek nemáme, protože odpadky každý den sbíráme. Ročně úklid stojí milion korun," pověděl Jaroslav Frydrýn.