Volby v Plzeňském kraji se výrazně neliší od ostatních částí republiky: signifikantní je vysoká účast a jasnější vítězství Petra Pavla v krajské metropoli. Výrazný rozdíl nehrály ani lidnatá sídliště. Oblasti mimo Plzeň pak vykazovaly výsledky vyrovnanější, ale Andrej Babiš opravdu uspěl jen na Tachovsku, které bývalo baštou KSČM a v poslední době se zde daří SPD, ale též ANO.

Statisticky je patrné, že se voliči k Petru Pavlovi "přelili" od kandidátů, kteří neuspěli v prvním kole a kandidáta na prezidenta podpořili: Danuše Nerudové, Marka Hilšera a Pavla Fischera. Navíc Petra Pavla zřejmě podpořila i řada voličů, která se zúčastnila jen druhého kola. V případě Andreje Babiše, který potřeboval k vítězství výraznější zisky, se pravděpodobně kromě voličů Bašty v prvním kole nepodařilo získat další hlasy. Je možné, že se zde ukázalo, jak má výrazná negativní kampaň své limity, když sice přiláká část nového voličstva, ale odradí další včetně těch, kteří kandidáta volí v prvním kole a navíc mobilizuje protistranu.

Andrej Babiš vs. Petr Pavel tužkou Milana Kounovského
ANKETA: Pane prezidente, měl byste… Osobnosti v Plzeňském kraji posílají vzkazy

Kampaň byla ze strany týmu Andreje Babiše velmi ostrá, negativní, vyhrocená a s jasnými znaky dezinformací. Nastolené téma války vs. míru kýžené ovoce nepřineslo. Totéž platí o dehonestaci kandidáta pro jeho studium na rozvědčíka. Je zajímavé, že Petr Pavel dokázal bodovat, i když se v diskuzích jen bránil, nevolil útok, neměl jasné téma a heslo "Řád a klid" bylo vlastně kontroverzní či v lepším případě nejasné. Výsledek svědčí o nepřijatelnosti Andreje Babiše pro většinovou část populace, což indikovaly prakticky všechny předvolební průzkumy. Obecně voliči čelili až nezdravému množství televizních duelů vzhledem k tomu, že se jednalo o kampaň na post prezidenta v zemi, kde je systém parlamentní a nikoliv prezidentský či poloprezidentský. Nicméně vypjatost předvolebního boje svědčila tomu, že v naší politické kultuře se prezidentskému postu přikládá význam větší než by mu náleželo z hlediska ústavy a ty důvody jsou dány tradicí sahající až k T.G. Masarykovi.