Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Udírnu si pořídil kvůli putování po hradech

Plzeň - Hrady, zámky a trhy na náměstích po celé České republice. To jsou pracoviště Plzeňana Davida Plzáka. Před třemi roky si pořídil udírnu a od té doby se živí prodejem dobrot vlastní výroby.

10.12.2008
SDÍLEJ:

Gabriela Klinkovská si s dcerou Aničkou kupuje uzené vepřové maso, které je jednou z pochutin, jež ve svém stánku prodává David Plzák. K dostání je tu třeba i uzený sýr se speciálním kořenímFoto: DENÍK/Ladislav Vaindl

„Dostal jsem se k tomu tak, že jsem pravidelně objížděl různé akce, které se konají na hradech. Viděl jsem, že tam všichni mají grily. Tak jsem si řekl, že já si pořídím udírnu a budu po těch akcích, které mě baví, jezdit dál a ještě si něco vydělám,“ vypráví Plzák.

Svým počínáním navazuje na rodinnou tradici. „Většinu receptů mám od mámy. Všechno jídlo, co tu prodávám, je vlastní výroby, kromě klobás, které kupuju,“ vysvětluje prodejce.

Jednou z jeho specialit je, že maso i klobásy připravuje na ovocném dřevě. „Podle mě to je nejlepší. Maso od něj získá výbornou nasládlou příchuť. Zatímco třeba po buku chutná jako uherák. Je to také super, ale já prostě upřednostňuji ovocné stromy. I proto, že takové dřevo se shání poměrně snadno,“ doplňuje trhovec.

Výhodou je prý i to, že se z něj nemusí odstraňovat kůra. Ta totiž u ostatních stromů bývá hořká. Nejvíce používá švestku a třešeň. Plzák podle svých slov dokáže poznat podle chuti, na kterém dřevě byl pokrm připraven. „Pokud s tím má člověk zkušenosti, jde to. Po každém dřevě má jídlo specifickou vůni a chuť,“ dodává.

Současná práce ho baví. Podle jeho slov se tím dá uživit. „Někdy si člověk vydělá i něco navíc. Určitě mi to takhle vyhovuje víc, než kdybych dělal v nějaké firmě. Nejsem svázaný s žádným místem a potkávám pořád nové lidi,“ svěřuje se.

Svůj stánek má letos v ulici Bedřicha Smetany. „Podařilo se nám na to získat povolení u starosty. Trhy mají v Plzni tradici snad pět set let, a to, jaká je současná podoba těch na náměstí Republiky, se mně ani řadě dalších trhovců nelíbí. Určitě by se mi nelíbilo prodávat vedle stánku vše za 39 nebo něčeho podobného,“ pokračuje.

V příštím roce se podoba trhů změní. Podle Plzáka ale není jisté jestli k lepšímu. „Pokud se uskuteční plán s jednotnými dřevěnými stánky, úplně to popře celý smysl trhů. Každý z prodejců si přece stánky vyrábí sám podle toho, co nabízí,“ myslí si Plzák.

Autor: Ladislav Vaindl

10.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Fotbalisté Viktorie Plzeň po výkonu plném chyb prohráli v Lucernu v utkání Evropské ligy FC Luganu 2:3.
1

Viktoria padla, finiš přišel pozdě

Skříňky do škol

Školní děti dostanou skříňky z Lidu

Vencu posadím na zadek, říká boxer Pavel Šour

Plzeň - Souboj Pejsar vs. Šour o boxerský pás mistra ČR v těžké váze profesionálů bude v prosinci.

OBRAZEM: Měli byste opravit Míčovnu, vzkázal prezident v Horšovském Týně

Horšovský Týn – Jedinou oficiální zastávkou prezidenta Miloše Zemana na Domažlicku při nynější návštěvě Plzeňského kraje byl čtvrteční osmdesátiminutový pobyt v Horšovském Týně.

Divadelník Budil má výročí

Plzeň – Dnes (19. října) uplyne 170 let od narození Vendelína Budila, muže, který je patronem plzeňského divadla.

SOUTĚŽ o vstupenky na Medeu

Plzeň – Velké divadlo uvede zítra od 19 hod. operu Medea v titulní roli s Ivanou Veberovou. Deník ve spolupráci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni připravil pro své čtenáře soutěž o vstupenky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení