Včera to byly třeba tmavé třené kousky plněné marmeládou, polité čokoládou a posypané mandlemi. „Zrovna tento druh lidé doma moc nedělají, je totiž obtížnější na výrobu," vysvětluje vedoucí žákovské cukrárny Marcela Starcová s tím, že cukroví se vystříkává ze sáčku, na což už je potřeba určitý cvik.

„Myslím, že mi to šlo dobře," říká studentka druhého ročníku Eliška Glaserová, která se na přípravě vánočního cukroví podílí i doma. Díky dívčiným znalostem ze školy rodina změnila recept na kokosky. „Dřív jsme je pekli jinak, teď jsou ale chutnější," říká studentka.

Příprava cukroví v cukrárně, i té žákovské, se od té domácí liší hlavně v množství. Tomu jsou uzpůsobené i některé postupy. „Všechny náplně, včetně marmelády do lineckého, stříkáme sáčky. Kdybychom je měli mazat nožem, jako to dělají lidé doma, tak se z toho zblázníme," říká Starcová a dodává, že samotné zdobení má ale vypadat co nejvíc domácky.

Zatímco receptury na přípravu cukroví zůstávají stejné, zdobení se škola každý rok snaží obměňovat. Jednou je cukroví posypané oříšky, jindy kokosem nebo barevnými kuličkami. S náplněmi už to tak lehké není. „Zde jsme limitováni trvanlivostí. Máslové krémy proto připravovat nemůžeme," vysvětluje Starcová.

Objednávky na cukroví škola uzavřela už v říjnu. Pro veřejnost je ale stále k dostání v žákovské prodejně v Bendově ulici v Plzni. V nabídce je tukové a máslové cukroví. „Větší sháňka je po máslovém, třebaže je o něco dražší. Lidé dnes chtějí spíš kvalitu a naše cukroví je opravdu z másla," říká Starcová, která přiznává, že sama je pověstnou kovářovou kobylou. „Doma dělám jen dva druhy, které máme nejradši, a tím končím," uzavírá mistrová.