Několik škol v kraji se prvního září kvůli onemocnění Covid-19, které způsobuje nový typ koronaviru, neotevře. Infikováni jsou kantoři a zbytek učitelského sboru tak musel do karantény.

Hygienici zaznamenali k pondělnímu dopoledni v Plzni a v okrese Plzeň jih celkem sedm nakažených. „Jedná se o pozitivní nálezy mezi učiteli, kteří nebyli v kontaktu s dětmi. Ostatní členové sboru tak museli nastoupit čtrnáctidenní karanténu, protože se s infikovanými setkali během porad před zahájením školního roku. Byli spolu v uzavřené místnosti více než patnáct minut a proto byli indikováni k vyšetření a umístěni do karantény,“ popsala Petra Langová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice (KHS) v Plzni.

KHS tak podle Langové ve školských zařízeních eviduje pět případů přímo v Plzni, dva v okrese Plzeň-jih. „Školy se otevřou kolem 10. září,“ dodala Langová s tím, že kontakty nakažených budou muset mít dva kontrolní náběry s negativním výsledkem.

Nákaza se minulý týden prokázala u ředitelky mateřské školy v Čížkově, u učitelů na základní škole v Tachovské ulici v Plzni, na plzeňském Masarykově gymnáziu a na soukromé základní škole Elementária v Plzni.

Ilustrační foto
Hokejová Škodovka zrušila semifinále poháru s Třincem