Jedním z důvodů pro jejich zavedení prý bylo navázání na tradice. „V Horní Bříze byli umělci vždycky a také kamnáři tu měli v předválečné době velkou tradici. Navíc keramiku už máme jako učební obor a nástavbové maturitní studium a jsme jediná škola v republice, která jako tříletý učební obor nabízí také kamnáře. Maturity nám zatím chyběly,“ uvedl ředitel.

Na učilišti chtěli maturity zavádět už v roce 2004. „Měl to být obor Socální péče, který by byl pro nás ideální, ale nedoporučili mi ho na úřadu práce. Žáci prý jednak obtížně hledají uplatnění, a když ho najdou, většinou nejsou spokojeni,“ podotkl Suda. Absolventi obou nových oborů to podle něho budou mít o něco snazší. Učiliště totiž do každého z nich přijme 12 žáků – ti po ukončení studia nejspíše začnou jako umělci či kamnáři podnikat sami, bez hledání zaměstnání.

„Garantem výtvarného zpracování keramiky je akademický sochař Václav Hrůza, zdejší rodák, o výuku kamnářů se postarají odborníci z praxe, přímo z kamnářského cechu. Budou vyučovat to, co my neovládáme,“ konstatoval.

24 žáků, kteří v září do lavic usednou, bude letos ještě vybírat speciální komise, v příštím školním roce už ale přijdou ke slovu talentové zkoušky.

Hornobřízské učiliště je druhou školou na severním Plzeňsku, která v poslední době maturitní obor zavedla. Tou první bylo střední odborné učiliště v Kralovicích.

Nové obory

Výtvarné zpracování keramiky – kamnářství a Umělecko řemeslné zpracování kamene a keramiky – práce keramické

S obory se můžete blíže seznámit dnes (8–17 hod.) a zítra (8–12 hod.) na dnech otevřených dveří učiliště