Třicet lidí, kteří nemají střechu nad hlavou, by už od příštího roku mohlo mít trvalý domov. Město totiž plánuje vybudovat zařízení se zvláštním režimem a cílovou skupinou budou právě bezdomovci starší 50 let.

„Zmapovali jsme situaci 
a taková služba v Plzni zatím chybí. Jde o klienty, kteří nemají finanční prostředky na klasický domov pro seniory, často ani nedostávají důchod, protože nemají odpracováno. Někteří mají i zdravotní potíže. Je potřeba se o takové lidi postarat, jinak budou stále na ulici," upřesnila vedoucí odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu Alena Hynková. Nové zázemí by mělo vzniknout v Plachého ulici 52, kde město v současnosti provozuje ubytovnu. Ještě předtím je ovšem nutné prostory zrekonstruovat. „Teď zpracováváme studii využitelnosti objektu. Budova by měla být bezbariérová, počítáme s výstavbou výtahu, který tam není, a také úpravou interiéru," konstatoval Jan Souček z bytové odboru magistrátu.

Vedoucí azylového zařízení Domova sv. Františka Džemal Gërbani návrh pomoci bezdomovcům starším 50 let vítá. „Myslíme si, že je to potřebná věc. Takoví lidé nemají moc příležitostí si vydělat a azylový dům pro ně není ideálním řešením," řekl. V Domově sv. Františka, jenž spadá pod Městskou charitu Plzeň, ročně skončí 38 lidí, přičemž 95 procent z nich spadá do uvedené věkové kategorie. Po 12 měsících však musí zařízení opustit. „Uživatelé většinou jdou na ubytovnu a po nějaké době se k nám opět vracejí. Vytvoření trvalého zázemí by jim určitě pomohlo," uzavřel.

Předběžná částka na rekonstrukci budovy, jejíž kapacita bude 30 míst, činí tři miliony korun. Další finance ovšem spolkne zajištění vnitřního vybavení. Peníze na rekonstrukci objektu by mohly jít z městské kasy. V pondělí bude bytový odbor žádost o tři miliony korun předkládat radním, kteří mají mimořádné jednání. Suma by měla jít 
z přebytku, jenž za loňský rok činil 300 milionů korun. Informaci potvrdil radní pro bytovou oblast David Šlouf, který nápad podporuje.

Domov se zvláštním režimem pro bezdomovce by měl kromě přístřeší zajistit potřebným i odbornou pomoc. „Inspirací pro nás je zařízení Přístav, které funguje v Ostravě pod Armádou spásy," uvedla Hynková a doplnila, že provozovatel plánové služby zatím není jasný. Nicméně se spekuluje, že jím bude právě uvedená organizace Armáda spásy. „Provozovateli pak poskytneme budovu bezúplatně," dodal Souček.