I když se památkáři ke stavbě nového zařízení na Slovanech vyjádřili negativně, jejich stanovisko nebylo pro investora závazné, protože stavba byla navržena na pozemku, který není součástí kulturní památky. Chod nové budovy ovlivní i fungování kulturního centra Papírna.

Při pohledu na továrnu z Papírenské lávky se bude domov pro seniory nabízející 142 lůžek nacházet vpravo. Čtyřpodlažní objekt s podlahovou plochou 3800 čtverečních metrů přitom mohl podle památkářů stát na jiném místě. „Doporučovali jsme diskuzi o hledání vhodnějšího umístění, například jižní část areálu, kde není taková koncentrace industriálních objektů," uvedl Petr Bukovský z odboru památkové péče plzeňského magistrátu. Kromě toho se podle odborníků nezvratně změní prostředí papírny, jejíž velká část hodnotného industriálního jádra je kulturní památkou. Jiné místo pro zařízení by preferoval i starosta Slovan Lumír Aschenbrenner, na druhou stranu pozitivně hodnotí rozšíření stávající sítě této sociální služby.

Předseda představenstva společnosti KRPA holding Jaroslav Jiřička, která celý areál vlastní, má na problematiku odlišný názor. „Zrovna ze strany od Doudlevec je objekt totálně zdevastovaný. Měli bychom zachovat ráz papírny, přitom tam podle mého názoru bude stát krásná budova, která bude užitečná pro mnoho lidí," argumentoval Jiřička. Pro objekt se údajně snažili najít i jiné místo, konkrétně v přilehlém parku. Jednání s majiteli ale nakonec ztroskotala.

Stavba domova pro seniory, která odstartovala letos v lednu, zasáhne také činnost kulturního centra Papírna. To už zhruba tři roky funguje v tovární hale, kde pořádá koncerty, divadelní, taneční představení a další. Letos v létě se navíc v areálu uskuteční festival Rock for People. „Další akce tohoto typu zřejmě nebudou v budoucnu možné. Nevíme, jak to bude třeba s koncerty, které by probíhaly v blízkosti domova pro seniory, což je z principu místo klidu a odpočinku," přemítal za kulturní centrum Jaroslav Bláha.

Řešením by mohlo být přesunutí některých aktivit kulturního centra Papírna do jiné části továrny. „Rádi bychom zrekonstruovali celý blok, teď jsme jenom v jeho levé části. Vchod by měl být prostředkem haly. Chceme opravit malé vnitřní náměstí, které by se nově stalo centrem dění," uzavřel Bláha.